Închide

Rezervele valutare ale Turciei au scăzut într-un ritm ”șocant”, fără a putea opri declinul lirei

Avatar
Büyük Mecidiye Mosque (Ortaköy Mosque) Istanbul, Turkey

Fotografie de Meg Jerrard pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Rezervele valutare brute ale Turciei au scăzut într-un ritm caracterizat drept ”șocant” în prima jumătate a lunii mai, oferind o dovadă în plus că eforturile băncii centrale de a susține moneda națională se desfășoară cu costuri din ce în ce mai mari, dar cu rezultate îndoielnice.

Rezervele valutare s-au redus cu 4,8 miliarde de dolari în săptămâna trecută, până pe 13 mai, potrivit cifrelor băncii centrale publicate vineri. Prin urmare, deținerile totale, care exclud rezervele de aur, au ajuns la nivelul minim al ultimelor 10 luni, scăzând la 61,2 miliarde de dolari, potrivit datelor citate de Bloomberg.

Scăderea rezervelor în decurs de o săptămână este ”șocantă”, arătând că Turcia ”se opune fără succes direcției vântului”, a declarat Cristian Maggio, șeful diviziei de strategie a portofoliilor la compania TD Securities din Londra, într-o notă către clienți.

Chiar dacă băncile turcești deținute de stat intervin ocazional pe piețele valutare, lira turcească este moneda națională cu cea mai slabă performanță din acest an față de dolar dintre toate monedele de pe piețele emergente, cu o devalorizare de peste 16%.

Devalorizarea se produce pe fondul cererii puternice pentru dolarul american din partea marilor companii turcești, care încearcă să se protejeze de inflația uriașă, alimentată, printre altele, de precedentele episoade de depreciere a monedei națioale, dar și de o creștere a prețurilor globale la orice fel de mărfuri.

Banca centrală turcă nu comentează dacă și în ce măsură intervine pe piața valutară, dar un fost guvernator al băncii centrale declara, în 2020, că creditorii deținuti de statul turc efectuează tranzacții în conformitate cu limitele de reglementare și ar putea continua să fie activi pe piața valutară.

Scăderea rezervelor reprezintă o sursă majoră de vulnerabilitate pentru Turcia. Potrivit unei declarații a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Turcia a cheltuit 165 de miliarde de dolari în anii 2019 și 2020, încercând să stabilizeze lira turcească, un tip de politică monetară care a fost în mare parte lipsită de rezultate, forțând, în cele din urmă, banca centrală să majoreze ratele dobânzilor în ciuda insistenței cu care președintele turc se opunea acestei măsuri.

scroll to top