Rezultatele negocierilor de azi: liberalii dau primii premierul, PSD are ministerele ”bogate”
Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns sâmbătă aproape de final, potrivit declarațiilor și informațiilor din surse politice citate de News.ro. Sinteza principalelor concluzii de etapă, mai jos:
Potrivit surselor politice citate, de acum mai urmează doar stabilirea în forurile de conducere ale partidelor care fac parte din coaliție a premierului care va intra primul în sistemul de rotativă.
În cazul cel mai probabil în care PNL va avea primul premier, atunci PSD va avea în Executiv 10 portofolii, în timp ce PNL doar 8 şi UDMR, 3.
Astfel, Executivul va avea 21 de ministere, în total.
PNL a renunţat, la această rotaţie, la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Transporturilor, urmând a avea miniştri la Justiţie, Energie, Externe, Educaţie, Afaceri Interne, Fonduri Europene, Digitalizare şi IMM & Turism, un minister nou înfiinţat.
Principiul rotației se va aplica și la ministerele Finanţelor, Transporturile şi la Secretariatul General al Guvernului.
În varianta cu premier PSD, cele două partide principale ar urma să aibă fiecare câte 8 portofolii şi UDMR – 3. Prin urmare, atunci când PSD are premierul, se egalizează numărul de ministere, iar dacă premierul va fi de la PNL, atunci PSD-ul va avea mai multe ministere.
Ținând la dorința de a avea primul premier în sistemul de rotație, liberalii au renunţat astfel la pretenţia de a avea Ministerul Dezvoltării Regionale şi cel al Transporturilor. Dezvoltarea va rămâne la UDMR, iar Transporturile vor merge la PSD.
PSD va avea Finanţele şi Secretariatul General al Guvernului, cu rang de ministru. De principiu, s-a stabilit că la rotaţia premierilor, ministerele Finanţelor, Transporturile şi SGG-ul să revină la celălalt partid, adică vor reveni PNL-ului.
Rotaţia premierilor, stabilită prin acordul politic, se va face la 1 iulie 2023.
Detalii tehnice despre ”rotativă” și remanieri, prezentate de liderul UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în discuţiile de sâmbătă între formaţiunile care doresc că formeze viitorul guvern s-a discutat inclusiv despre modul în care vor fi luate decizii, atât privind remanierea, cât şi decizii la nivelul guvernului şi al administraţiei publice centrale.
Printre soluţiile asumate este aceea că premierul va avea în continuare posibilitatea de a remania miniştri, însă nu fără consultarea partenerilor din coaliţie.
”Am încercat să reglementăm ceea ce am experimentat. Deci, sigur, remanierea de face de către primul ministru, asta nu poţi să o iei de la primul ministru, dar trebuie o consultare prealabilă cu liderii din coaliţie şi bineînţeles sunt alte nuanţe legate de obligativitatea deciziilor din coaliţie pentru toţi membrii Guvernului şi nu numai, cei care sunt în administraţia centrală, ce decizii vom lua”, a declarat, sâmbătă seară, preşedintele UDMR.
Acesta a menţionat că schimbarea premierului pentru realizarea rotaţiei partidelor în fruntea Guvernului se va realiza prin depunerea mandatului de către premier şi preluarea mandatului de către viitorul prim ministru, prin votarea acestuia, de către aceeaşi majoritate, în Parlament.
”Astăzi nu pot să spun altceva decât să sunt optimist. Sunt optimist şi sper că… deci dacă prin deciziile luate în comun, prin punerea în practică a deciziilor, reuşim să creştem nivelul de încredere între partenerilor în coaliţie, atunci da eu cred că aşa va fi, sper că aşa va fi. Vă daţi seama că mai mult de atât nu pot să vă spun, că nu am de unde”, adaugă Kelemen.
Acesta e de părere că România ar avea nevoie de ”o guvernare stabilă mai lungă”.
Kelemen Hunor mai susţine că nu crede că vor mai exista blocaje în negocierile pentru formarea viitorului executiv:
”Nu cred că vor fi blocaje, am depăşit punctele sensibile. Mâine vom termina fiindcă luni trebuie să avem programul de guvernare, acordul şi structura guvernului şi să intrăm miercuri la audieri dacă după consultări preşedintele va desemna pe unul dintre cei doi candidaţi”, a mai afirmat liderul UDMR.
Acesta susţine că la negocierile de sâmbătă nu s-a discutat despre schimbarea Ancăi Dragu de la preşedinţia Senatului.
Premierul liberalilor anunță finalizarea programului de guvernare și al acordului politic. Ce se întâmplă cu SIIJ?
Premierul propus de liberali, Nicolae Ciucă, a anunţat, după mai mult de cinci ore de negocieri, că au fost finalizate programul de guvernare şi acordul politic, precizând că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură:
”A fost o decizie care s-a luat în consens, împreună cu toţi membrii care au participat astăzi la negocieri de la toate formaţiunile politice”, a declarat Ciucă.