Rolul TikTok la vot: Cu 4 rânduri de alegeri anul viitor, România ar avea ce să învețe din lecția finlandeză
Controversata aplicație de origine chineză TikTok a influențat în mod semnificativ desfășurarea alegerilor legislative din Finlanda, care au avut loc în luna aprilie a acestui an, în sensul că mulți dintre cei mai tineri alegători au votat în favoarea așa-numitului Partid al Finlandezilor, de orientare populistă și naționalistă, arată un sondaj făcut public luni și citat de publicația Euractiv.com.
Partidul Finlandezilor a ajuns să se claseze pe locul al doilea în preferințele electoratului, iar acum ia parte la negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare, alături de alte trei formațiuni politice.
Sondajul a fost publicat de compania de consultanță Miltton și vine să întărească ideea că rețelele de socializare – și în special TikTok-ul – au devenit un instrument-cheie în lupta politică.
”Chiar dacă majoritatea tinerilor încă mai au încredere în mass-media tradiționale, nu ar trebui să subestimăm rolul «social media» atunci când vrem să comunicăm cu tinerii alegători. TikTok s-a remarcat pentru prima dată într-o campanie electorală, iar în grupa de vârstă 18 – 21 de ani, aproximativ 70% dintre subiecți au declarat că au văzut publicitate politică pe această platformă”, a declarat Eva Niskanen, directorul diviziei de cercetare a rețelelor de socializare la compania Miltton.
Ea a mai explicat că durata scurtă a videoclipurilor care sunt postate pe TikTok reclamă ca problemele politice cele mai complicate să ajungă să fie exprimate într-un mod cât mai simplu și lipsit de nuanțe.
”De asemenea, tinerii sunt dornici să consume conținut cu care se pot identifica, iar asta se potrivește de minune cu stilul Partidului finlandezilor. O comunicare mai înclinată spre dreapta spectrului politic îi atrage mai degrabă pe alegătorii tineri. O astfel de tendință a fost observată și în restul Europei, de pildă în Italia și Suedia”, a adăugat Niskanen.
Partidul Finlandezilor a beneficiat din plin de efectul rețelelor de socializare, 27% dintre tinerii de 18-30 de ani care au participat la sondaj votând pentru acesta. Rezultatul îi plasează pe populist-naționaliști pe primul loc în preferințele de vot ale acestui segment de public.
Dintre tinerii care au votat pentru ei, aproximativ 62% au declarat că mesajele transmise prin TikTok le-au influențat decizia, în condițiile în care o analiză a mesajelor Partidului Finlandezilor de pe TikTok evidențiază ”împachetarea” conținutul politic într-un format facil, ușor de înțeles de către utilizatorii rețelei.
Prin comparație, doar 14% din aceeași grupă de vârstă au declarat că au votat pentru partidul care a câștigat alegerile, Coaliția Națională, iar pentru social-democrații conduși de prim-ministra Sanna Marin, au votat abia 10% dintre tineri.