România, la coada clasamentului european în ceea ce privește gradul de reciclare a deşeurilor electrice și electronice
România reciclează doar un sfert din deşeurile de electrice şi electronice pe care le generează. Mult nu doar sub media europeană, ci şi sub norma impusă de UE. În 2 ani trebuie să dublăm cantitatea de aparate reciclate, în caz contrar vom plăti milioane de euro, pe zi, sancțiuni către Bruxelles. O ţintă greu de atins în condiţiile în care nu avem o infrastructură de colectare a acestor tipuri de deşeuri, iar în lipsa campaniilor de informare românii nu ştiu unde să arunce un aparat stricat, informează ȘtirileTVR.
Anual România generează peste 170 de mii de tone de deşeuri electrice şi electronice.
Din această cantitate doar un sfert este reciclată, situație care plasează ţara noastră la coada clasamentului la acest capitol. Mai prost decât noi stă Malta, în timp ce în Croaţia peste 80% din deşeuri ajung sa fie refolosite. Media UE se apropie de 40%.
Până în 2025, toate ţările membre, inclusiv România, trebuie să recicleze cel puţin 65% din deşeuri electrice şi electronice. În caz contrar autoritățile europene vor impune milioane de euro, pe zi, drept sancțiuni. O ţintă greu de atins de ţara noastră mai ales că ne lipseşte infrastructura de colectare.
Constantin Damov – preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară:
Deşeurile electrice şi electronice ajung în reciclare pe trei căi: una este cea a buy-back-ului, mai este varianta acelor centre organizate de primării, care din păcate nu funcţionează nici pe departe aşa cum ar trebui, şi mai este aceea de colectare la depozitele unde vin şi electronicele şi fiarele vechi.
Însă, mulţi români nu ştiu ce să facă cu aparatura pe care nu o mai folosesc.
În casele românilor zac, demult uitate, cel puţin 20 de milioane de telefoane mobile şi 40 de milioane de încărcătoare. O adevărată comoară dacă luăm în calcul că dintr-un milion de smarphone-uri se pot obţine 16 tone de cupru, 350 kilograme de argint şi 34 kilograme aur.
Dacă în cazul telefoanelor mobile românii le schimbă, în medie, la 2 ani, în cazul aparaturii mari, 7 din 10 persoane le înlocuiesc doar atunci când se strică. Prea puţin însă îşi schimbă electrocasnicele pentru că doresc să îşi doteze casa cu tehnologii noi.
Aparatura veche nu poluează dacă este folosită, însă factura la curent este încărcată.
Ionuț Capităniță, director adjunct magazin electrocasnice:
Randamentul produsului ramâne neschimbat, în schimb, uzura unui produs electrocasnic în mod normal, după o perioadă de timp, crește consumul de energie electrică.
Din total echipamentelor electrice și electronice colectate la nivel de Uniune Europeană cele mai multe sunt aparatele mari de uz casnic, asta și pentru că agenții economici sunt obligați să primeasca frigiderele, arajazele și mașinile de spălat vechi.