Închide

“România (ne)Educată”, marele eșec al președintelui. Vine anul cu cel mai mic buget al Educației

Avatar
Iohannis Scoala

Foto: presidency.ro

Timp de citire: 2 minute

Bugetul pentru Educație a ajuns la un minim istoric de 2,1 %. Putem spune fără a exagera că acesta reflectul eșecul programului “România Educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis. Avem în schimb un buget record pentru Apărare.

Față de execuția bugetară preliminată, din acest an, creșterea este de peste 2,2 miliarde lei, adică puțin peste 7 procente de la un an la altul. Anul trecut procentul de creștere pe sumă a fost similar, dar raportat la PIB Ministerul Educației a avut un buget de 2,2%.

Anul acesta, PIB-ul pe care s-a construit proiectul de Buget este de 1.552 miliarde lei, iar bugetul propus pentru Ministerul Educației, de 32 miliarde lei, reprezintă 2,1% din PIB.

O alocare mai mare este la capitolul credite de angajament 44,8 miliarde lei (+38%) – acestea fiind necesare pentru proiectele cu finanțare extra-bugetară. Creditele de angajament nu sunt bani alocați de la bugetul de stat.

Procentul primit de Ministerul Educației este în contrast cu toate declarațiile publice pe subiectul Educației și despre cât de important este acest domeniu.

Pe fondul crizei de securitate declanșată în 24 februarie de către Federația Rusă la granița României, Ministerul Apărării va primi un buget record anul viitor, care ajunge la 2,5% din PIB.

Guvernul ar trebui să adopte bugetul joi și va ajunge în Parlament până la finalul săptămânii, a promis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Printre ministerele care vor primi mai mulți bani în 2023 se numără cel al Apărării, în contextul războiului din Ucraina și a nevoii de a întări flancul estic al NATO.

Astfel că, anul viitor Bugetul Apărării va fi unul record, fiind cel mai mare din istoria post-decembristă. Va beneficia de aproape 13 miliarde de lei în plus, de la 26 de miliarde de lei în 2022, adică 2% din PIB la aproape 39 de miliarde de lei anul viitor, adică 2,5 % din PIB.

scroll to top