Închide

Romgaz anunță finalizarea preluării participației Exxon în proiectul offshore din Marea Neagră

Avatar
Clouds over offshore platform

Fotografie de Jan-Rune Smenes Reite pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Producătorul român de gaze Romgaz a anunțat luni finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil, care detine 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al companiei remis Bursei de Valori București (BVB).

Tranzacția finalizată luni a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între Romgaz și vânzători, arată compania românească.

Cele două condiții suspensive erau următoarele:

  • aprobarea sau aprobarea prezumată din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării cu privire la tranzacțiile prevăzute în Contract;
  • emiterea de către Guvernul României a unei hotărâri care să aprobe menținerea valabilității Acordului Petrolier, respectându-se astfel dispozițiile art. 34.5 din Legea Petrolului din România, ca urmare a notificării Agenției Naționale pentru Resurse Minerale cu privire la Tranzacție și la schimbarea controlului asupra ExxonMobil Exploration and Production România Limited.

”Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România, în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

În perioada imediat următoare, compania va continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep, a adăugat și Răzvan Popescu, directorul financiar al Romgaz.

La începutul lunii mai, Romgaz a semnat contractul prin care a achiziționat participația deținută de compania americană ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, în urma unei tranzacții în valoare de 1,06 miliarde de dolari.

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom.

ExxonMobil, alături de OMV Petrom, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare, care a relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

scroll to top