Închide

Rusia anulează un acord cu Ucraina privind cerealele cu doar câteva ore înainte de termenul limită

Avatar
Wheat Field

Fotografie de Melissa Askew pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Luni, Rusia a declarat că a suspendat un coridor umanitar pentru a livra cereale ucrainene cheie pe piețele globale, cu câteva ore înainte de expirarea acordului, potrivit CNBC.

Semnată pentru prima dată în iulie 2022, Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU, a fost prelungită în mod repetat în intervale scurte, pe fondul nemulțumirilor tot mai mari din partea Rusiei cu privire la restricțiile percepute care limitează expedierea integrală a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte. Inițiativa a fost creată pentru a diminua o criză alimentară globală, după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, un alt exportator cheie de cereale și vecin al acesteia.

Aceasta urma să expire luni la miezul nopții, ora Istanbulului.

“Acordurile de la Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Așa cum a spus mai devreme președintele Federației Ruse, termenul limită este 17 iulie. Din păcate, partea referitoare la Rusia din acest acord privind Marea Neagră nu a fost pusă în aplicare până în prezent. Prin urmare, efectul său a încetat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentarii traduse de Google și raportate luni de agenția de presă de stat rusă Tass.

Prețul grâului a urcat cu 3,5% la aflarea veștii.

Moscova a notificat oficial Ankara, Kievul și secretariatul ONU că se opune prelungirii inițiativei, a declarat Tass, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o postare pe Telegram a organizației de presă, tradusă de Google.

Peskov a declarat că obiecția Moscovei față de prelungirea acordului privind cerealele a fost comunicată chiar înainte de explozia de pe podul din Crimeea care ar fi provocat doi morți și a oprit traficul – pe care oficialii susținuți de Rusia au numit-o “atac terorist” și au dat vina pe Ucraina.

scroll to top