Închide

Rusia va naționaliza uzina Renault. Ce planuri au autoritățile ruse cu fabrica din Moscova?

Avatar
moskvich, car, nostalgia

Fotografie de hhorakova pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Rusia a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra mașină Moskvitch din epoca sovietică, în ceea ce producătorul francez de automobile a catalogat drept „o alegere responsabilă” pentru miile săi de angajați din Rusia, potrivit The Moscow Times.

Mișcarea pare să fie primul transfer major de active private în mâinile statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care părăsesc țara din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

„Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin „Vom deschide o nouă pagină în istoria lui Moskvitch în 2022”, a adăugat el, jurând că va păstra „majoritatea” din personalul și subcontractanții fabricii Renault.

Un brand sovietic emblematic, mașinile Moskvitch au fost omniprezente pe străzile Uniunii Sovietice zeci de ani. Compania de producție a fost declarată falimentară în 2006, la 75 de ani după lansarea primului său model și la cinci ani după producerea ultimului vehicul.

Într-o declarație transmisă de Reuters, Renault a descris vânzarea pachetului majoritar de acțiuni din Avtovaz către NAMI și acțiunile de 100% din Renault Rusia către orașul Moscova drept „o alegere responsabilă”.

„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia”, a spus CEO-ul Luca de Meo.

De Meo a spus că mișcarea a păstrat performanța și capacitatea Renault de a reveni în Rusia în viitor într-un context diferit.

Renault a confirmat o depreciere fără numerar de aproape 2,29 miliarde de dolari pentru a reflecta costurile potențiale ale suspendării operațiunilor în Rusia.

Renault a început producția de mașini în Rusia, ca parte a unui joint venture cu orașul Moscova, în 2005.

Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre producătorii de automobile occidentali, și-a suspendat operațiunile la fabrica sa din Moscova în martie 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Compania franceză evalua, de asemenea, opțiunile privind pachetul majoritar de acțiuni din principalul producător de automobile din Rusia, Avtovaz.

Ministerul Rusiei Industriei și Comerțului a declarat că participația de 68% deținută de Renault în Avtovaz se va transfera institutului de automobile NAMI al ministerului, care a participat la crearea unei flote de vehicule prezidențiale.

Ministerul a declarat că Renault va avea opțiunea de a-și răscumpăra participația la Avtovaz, care va deservi vehiculele Renault în Rusia, în următorii șase ani.

Nu a indicat dacă există aceeași opțiune pentru uzina naționalizată a Renault din Moscova.

scroll to top