S-a modificat Codul Rutier: apar noi marcaje obligatorii pe toate drumurile din localități

, ,
Autor:    -  
Road direction arrow.
Fotografie de S. Tsuchiya pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Mai multe modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare, după promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis și publicarea textului de lege în Monitorul Oficial. Cele mai importante vizează noi obligații pentru autoritățile locale și pentru administratorii drumurilor publice, legate de semnalizări rutiere permanente sau temporare, precum și pentru polițiștii rutieri învestiți cu cercetarea la locul accidentelor de circulație.

Iată, pe scurt, modificările importante la legislația rutieră:

Limitatoare de viteză obligatorii la intrarea în orice localitate

Potrivit textului noii legi, administratorul drumului public, conform competenţelor ce îi revin, cu avizul Poliţiei Rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare.

De asemenea, stipulează legea, administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol sau lucrare aflate pe platforma drumului, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, conform reglementărilor tehnice specifice semnalizării temporare, şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestora.

Starea semnalizărilor rutiere, obligatoriu menționată de polițiștii rutieri ajunși la locul accidentelor

În cazul accidentelor de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, poliţistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat să menţioneze în actele de constatare existenţa ori inexistenţa modului de semnalizare rutieră şi calitatea acesteia şi să înregistreze prin foto şi video existenţa sau inexistenţa semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.

În cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale, aceste obligaţii se îndeplinesc de poliţistul învestit cu soluţionarea acestuia, numai dacă cel puţin una dintre persoanele implicate solicită constatarea inexistenţei semnalizării ori vicii ale acesteia.

O nouă obligație pentru primării: alveole sau refugii obligatorii în toate stațiile de transport public

Conform noilor prevederi legale, autorităţile publice locale sunt obligate să amenajeze stațiile mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii, cu avizul Poliţiei rutiere şi în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

De asemenea, o altă modificare prevede că autovehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, cele de însoţire a acestora, precum şi cele care transportă mărfuri şi/sau deşeuri periculoase trebuie să aibă montate sau să fie dotate cu echipamentele specifice prevăzute de reglementările în vigoare, precum şi semnalele speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar conducătorii acestora trebuie să le menţină în funcţiune pe toată perioada deplasării pe drumul public.

Autoritățile locale, administratorii drumurilor și drumarii, pedepsiți pentru viciile de semnalizare rutieră

Potrivit legii nou promulgate, constituie contravenţii:

  • nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a drumului public sau a trecerilor la nivel cu calea ferată, conform standardelor şi reglementărilor tehnice în vigoare;
  • neînlăturarea obstacolelor care împiedică vizibilitatea conducătorilor de vehicule la trecerile la nivel cu calea ferată;
  • neîndeplinirea obligaţiilor de instalare, aplicare şi verificare a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum şi a dispozitivelor speciale de acest fel.

De asemenea, constituie contravenţii nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare, conform standardelor şi reglementărilor tehnice în vigoare, a obstacolelor sau lucrărilor aflate în zona drumului public şi neasigurarea stării de viabilitate a oricărui element, parte integrantă a drumului public, potrivit reglementărilor tehnice în vigoare, precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe aceste elemente.

Este, de asemenea, contravenţie nerespectarea obligaţiei de către administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor de a lua toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor şi mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor.

Acest tip de încălcări ale legislației rutiere se sancționează cu amendă din clasa a V-a de sancțiuni, cuprinsă între 3.465 și 16.500 de lei (21 – 100 de puncte-amendă).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!