Închide

Șantaj & contra-șantaj | Polonia și UE, schimb de amenințări juridico-financiaro-climatice

Avatar
Poland Vs Ue

Sursa foto: DW / dpa / L_Szymański.

Timp de citire: 3 minute

Înaintea reuniunii liderilor europeni de joi, Polonia a exprimat noi amenințări că va dinamita negocierile privind mandatul Uniunii Europene cu privire la pactul climatic, cu mai puțin de două săptămâni înaintea începerii Summit-ului COP26 de la Glasgow, cu excepția cazului în care va primi acces la pachetul financiar de redresare al UE, anunță Bloomberg.

Polonia este una dintre țările europene cele mai dependente de energia produsă din cărbuni și încearcă să ridice miza pentru a obține mai multă influență în cadrul UE, prin condiționarea unor discuții ulterioare privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de accesul la miliardele de euro din fondurile de redresare și reziliență post-pandemice puse la dispoziția statelor membre, condiționate de Bruxelles, la rândul lor, de respectarea principiilor statului de drept.

Escaladarea conflictului dintre Varșovia și Bruxelles are loc pe fondul unei relații din ce în ce mai tensionate între cele două părți, din cauza a ceea ce Comisia Europeană a catalogat drept o sfidare fără precedent a guvernului polonez față de statul de drept, care constituie fundamentul arhitecturii juridice a blocului comunitar, punând în pericol de destabilizare un pilon esențial al construcției europene.

De altfel, problematica statului de drept va fi adăugată pe ordinea de zi a reuniunii liderilor UE, care va avea loc joi și vineri, potrivit unei surse familiarizate cu chestiunea, care a cerut să îi fie păstrat anonimatul.

“Ordinea lucrurilor va trebui să fie cât se poate de limpede: mai întâi fondul de reconstrucție, apoi mai discutăm și asupra pachetului climatic”, a declarat miercuri Waldemar Buda, vice-ministrul Fondurilor și Dezvoltării Regionale, pentru postul de televiziune Polsat, adăugând că Polonia are ”mai multe motive” pentru a bloca pactul climatic al UE, în forma sa actuală.

Peste 70% din energia electrică produsă de Polonia provine din centrale termoelectrice care funcționează pe cărbuni. Anterior, Varșovia s-a mai opus ambițioasei agende a UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, susținând că are nevoie de mai mult timp și de mai mulți bani decât alte state membre pentru a-și transforma mix-ul energetic pentru tranziția ecologică.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat marți că UE se folosește de un ”șantaj financiar” pentru a întârzia aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Poloniei, în valoare maximă de 36 de miliarde de euro.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marţi, la Strasbourg, că executivul UE va acţiona pentru a apăra ”valorile comune” ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului Constituţional polonez care contestă primatul dreptului european.

În discursul său adresat parlamentarilor UE, Morawiecki a avertizat că Polonia își dorește ca UE să îi respecte suveranitatea, în vreme ce constrângerile financiare pe care le invocă Bruxelles-ul ar putea submina întreaga construcția europeană.

Jarosław Kaczyński, puternicul lider al Partidului ”Lege și Justiție”, principalul partid de guvernare, a criticat și el planul climatice ale UE, spunând într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska – apropiat puterii – că ar fi ”ridicol” ca UE să înăsprească normele privind emisiile de carbon tocmai în timpul creșterii teribile a prețurilor la energie, pe fondul blocajelor de aprovizionare cu gaze din Rusia.

“Este dincolo de orice dubiu că acțiunile rușilor, care vizează creșterea prețurilor la gaze, schimbă radical ecuațiile securității energetice pe continentul nostru. Dacă nu vom lua în considerare aceste circumstanțe și, în schimb, vom urmări orbește toate ideile astea prestabilite, atunci se va termina tragic pentru europeni”, a declarat Kaczyński în interviul apărut miercuri.

scroll to top