Închide

Scăderea previziunilor de profit pentru T4, un alt element negativ pentru acțiunile americane

Avatar
stock market, charts, graphs

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

După o perioadă de raportare dezamăgitoare în al treilea trimestru, analiștii estimează că profiturile din al patrulea trimestru din SUA vor scădea pentru prima dată în ultimii doi ani, deoarece creșterea ratelor dobânzilor și încetinirea creșterii economice vor diminua și mai mult perspectivele, potrivit Reuters.

Estimările au scăzut și pentru trimestrele din 2023, iar Goldman Sachs a redus recent la zero prognoza de creștere a câștigurilor pe acțiune ale S&P 500 pentru 2023, citând slăbirea marjelor de profit.

Începând de vineri, analiștii prognozau o scădere de 0,4% a câștigurilor din trimestrul al patrulea de la an la an pentru companiile din S&P 500, potrivit datelor IBES de la Refinitiv. Aceasta se compară cu creșterea de 5,8% pe care o prognozau la 1 octombrie.

Ultima dată când s-a înregistrat o scădere trimestrială a câștigurilor S&P 500 a fost în trimestrul al treilea din 2020, când companiile încă se resimțeau de șocul inițial și de întreruperile cauzate de pandemia de coronavirus.

Perspectivele de slăbire a profiturilor nu fac decât să sporească îngrijorarea investitorilor, care s-au temut că majorările agresive ale dobânzilor de către Rezerva Federală pentru a controla inflația ar putea duce la o recesiune. Indicele S&P 500 (.SPX) a scăzut cu peste 17% de la începutul anului până în prezent.

“Câștigurile din trimestrul al treilea au ratat așteptările. Dar pe ceea ce ne-am concentrat cu adevărat este 2023”, a declarat Michael Mullaney, director de cercetare a piețelor globale la Boston Partners din Boston. “Pentru ca Fed să își atingă țintele de inflație, va trebui să împingă economia într-o recesiune”, ceea ce înseamnă că estimările privind profiturile din 2023 “trebuie să scadă mult mai mult”, a spus el.

Companiile din domeniul tehnologiei și cele legate de tehnologie au reprezentat mai mult de jumătate din revizuirile negative ale profitului S&P 500 pentru trimestrul al patrulea, a scris Jonathan Golub, șeful departamentului de strategie și cercetare cantitativă pentru acțiuni americane de la Credit Suisse, într-o notă de cercetare recentă.

Mai multe dintre marile companii tehnologice și de creștere, inclusiv Amazon.com și Meta Platforms , compania mamă a Facebook, au lovit investitorii cu mari dezamăgiri pentru trimestrul al treilea și au oferit previziuni dezamăgitoare pentru trimestrul al patrulea.

Creșterea randamentelor Trezoreriei a presat în special acțiunile companiilor din domeniul tehnologiei și al creșterii economice.

Retailerii de top s-au numărat, de asemenea, printre cei care au raportat rezultate dezamăgitoare, în frunte cu Target, deși Walmart a adus bucurie investitorilor.

Având în vedere că vineri au sosit rezultatele de la 475 de companii din S&P 500, se estimează acum că veniturile din trimestrul al treilea au crescut cu doar 4,2% față de anul trecut. Această cifră este mai slabă decât câștigul de 4,5% prevăzut la începutul lunii octombrie, pe baza datelor Refinitiv.

Estimările privind câștigurile viitoare tind să scadă pe măsură ce companiile dau indicații, dar strategii au declarat că scăderile de data aceasta au fost mai mari decât de obicei.

Analiștii se așteaptă ca profiturile sectorului tehnologic din S&P 500 să scadă cu 7,8% în trimestrul al patrulea, față de un câștig de 1,0% prognozat la 1 octombrie. Pentru sectorul serviciilor de comunicații se preconizează o scădere de 20,9% a câștigurilor, față de un declin de 9,2% prognozat la 1 octombrie, conform datelor Refinitiv.

În general, șapte din cele 11 sectoare majore din S&P 500 sunt așteptate să înregistreze o scădere a câștigurilor din trimestrul al patrulea față de perioada de anul trecut, pe baza datelor.

scroll to top