Închide

Scântei UE-Italia pe tema etichetei nutriționale care se dorește a însoți toate alimentele

Avatar
Nutri Score Distrifood

Nutri-Score, prezent la raft într-un magazin alimentar din Olanda. Foto: Distrifood.nl

Timp de citire: 2 minute

Săptămâna aceasta a avut loc întâlnirea bilaterală dintre ministrul italian al Agriculturii, Stefano Patuanelli, și comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Principalul subiect de discuție: eticheta nutrițională Nutri-Score. Pe măsură ce respectiva etichetare se dovedește un succes în Franța, Belgia și nu numai, Italia ridică semne de întrebare și caută susținători europeni pentru o opoziție vehementă.

Italia lărgește frontul opoziției din Europa în ceea ce privește implementarea scorului nutrițional pe toate produsele europene de pe rafturile magazinelor. Care sunt argumentele Italiei? Consumul excesiv de apă și energie, plus impactul puternic asupra mediului sunt printre motivele pentru care Italia luptă împotriva Nutri-Score, sistemul de etichetare nutrițională de tip „semafor”.

Scopul este de a preveni adoptarea oficială a sistemului în întreaga Uniune Europeană. Așa a reiterat ministrul italian pentru Agricultură, Stefano Patuanelli, în urmă cu câteva zile, în cadrul întâlnirii sale de la Bruxelles cu comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Italia spune NU și caută susținători

Opoziția Italiei față de Nutri-Score era binecunoscută până acum, dar devine din ce în ce mai insistentă, deoarece, în cadrul strategiei Farm to Fork, Comisia UE intenționează să identifice până în 2022 un sistem de etichetare care să fie unic și obligatoriu pentru toate țările UE, notează portalul ItalianFood.

Faptul că Nutri-Score a fost deja adoptat de mai multe țări europene – precum Franța și Belgia – ridică teama că alegerea ar putea fi orientată spre aceasta.

Ministrul italian Patuanelli a explicat că Nutri-Score „facilitează toate acele alimente hiperprelucrate care conduc, de asemenea, la o utilizare mai mare a apei, consum de energie și o nevoie mai mare de transport” și, prin urmare, au „un impact mai mare asupra mediului”. El reiterează, de asemenea, că, pentru metodele de producție și pentru produsele alimentare tipice italiene, trebuie adoptat un alt sistem:

„Să ne gândim să adoptăm eticheta nutrițională a semaforului este inacceptabil și este ceva ce vom respinge și ne vom asigura că vom convinge alte țări. Credem că acest tip de abordare este greșit pentru toți consumatorii europeni.”, a declarat acesta.

Mai mult, frontul opoziției din Europa se extinde.

„Lucrăm pentru a consolida poziția Italiei, nu numai la nivel politic, ci și prin intermediul asociațiilor comerciale” – a spus ministrul Patuanelli.

După cum știți, indicele Nutri-Score, lansat în urmă cu trei ani, este plasat pe partea frontală a etichetei unui produs alimentar și prezintă valoarea nutrițională a unui produs. Acesta este deja prezent pe o bună parte din bunurile alimentare împachetate, importate și în România de marii retaileri, în special de rețelele franceze sau belgiene, Carrefour, Cora și Delhaize (Mega Image).

După succesul Nutri-Score la nivel franco-belgian, în curând o nouă etichetă frontală a ambalajelor va măsura și impactul alimentelor asupra mediului înconjurător, și anume noua Eco-Score.

scroll to top