Închide

Scaunul ultimului dictator european se clatină. Peste 200.000 de protestatari în Minsk-Belarus

Avatar
Belarus Protestatar

Foto: wsj.com

Timp de citire: 3 minute

Minsk este scena protestelor din ce în ce mai hotărâte a celor ce sunt împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale care au avut ca scop menținerea lui Alexandr Lukașenko la putere, acesta fiind la cârma țării de 26 de ani și fiind un devotat supus puterii de la Moscova.

După alegerile care au avut loc în urmă cu o săptămână, au început protestele care s-au soldat cu violențe după ce polițiștii au încercat să oprească manifestanții. În urma intervenției violente a poliției, cel puțin doi protestatari au murit, unul dintre aceștia fiind împușcat de forțele de ordine.

În cursul zilei de duminică câteva sute de oameni s-au strâns într-un miting de susținere pentru președintele ales Lukașenko, însă care au fost copleșiți de cei peste 200.000 de persoane care s-au strâns în Piața Victoriei din Minsk.

Comunitatea internațională este alături de oamenii din Belarus care doresc o nouă rundă de alegeri, opțiune pe care Lukașenko o respinge.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pactul militar colectiv din care ambele fac parte dacă va fi necesar, informează Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters.

Kremlinul a precizat în acelaşi comunicat că asupra Belarusului se aplică presiune externă, dar nu a menţionat cine face acest lucru.

Lukaşenko a spus că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele Belarusului şi că ţările vecine îi cer imperativ să organizeze noi alegeri, ceea ce el a refuzat să facă.

Unii dintre susţinătorii săi agitau steaguri naţionale şi strigau “Pentru Belarus!” sau “Pentru Batka!”, o poreclă a lui Lukaşenko, în timp ce la boxe se difuzau cântece patriotice.

Manifestanţi scandând ‘Demisia!’ au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a afirmat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar, transmite Reuters.

La protestul care a atras în jur de 200.000 de persoane, nu a fost vizibilă prezenţa poliţiei, conform reporterului Reuters.

Belarus Old Flag
Foto: Politico.eu

Cel puţin două persoane au murit şi mii au fost arestate în urma protestelor declanşate după scrutinul de duminica trecută.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Cu puţin înaintea mitingului opoziţiei, susţinători ai lui Lukaşenko s-au adunat, sub măsuri stricte de securitate, în centrul Minskului pentru prima dată de la alegeri, pentru a-l urmări pe preşedinte ţinând un discurs înflăcărat.

‘Trupe NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polonia şi Ucraina noastră natală ne ordonă să ţinem noi alegeri’, a spus Lukaşenko, susţinând că Belarusul ar ‘muri ca stat’ dacă alegerile s-ar repeta.

‘Nu v-am trădat niciodată şi n-o voi face niciodată’, a mai afirmat el.

Conform agenţiei ruse RIA, armata din Belarus va efectua exerciţii în vestul ţării între 17-20 august.

Candidata opoziţiei în alegeri, Svetlana Tihanovskaia, plecată marţi în exil în Lituania, a chemat pentru această duminică la un uriaş ‘marş al libertăţii’ la Minsk şi în alte oraşe.

Free Belarus
Foto: NBCNews

Mii de oameni au luat parte la proteste împotriva lui Lukaşenko şi în alte oraşe din ţară.

Angajaţi la stat, inclusiv poliţişti şi personal din televiziune, au venit în sprijinul protestatarilor, iar unele din cele mai mari uzine de stat, coloana vertebrală a modelului economic de tip sovietic al lui Lukaşenko, au fost afectate de proteste şi încetări ale lucrului.

Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii purtând steagurile alb-roşii folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o versiune sovietică patru ani mai târziu.

Franak Viaorka On Twitter Belarus Flag

scroll to top