Închide

Școala online sau hibrid ar putea reveni mai repede decât credeați. Și nu din cauza pandemiei!

Avatar
Scoala Online

Foto: impact.ro

Timp de citire: 2 minute

De teama facturilor uriașe la gaze și electricitate, edilii din țară iau măsuri drastice pentru economisire. Una din soluții ar putea fi trecerea școlilor din subordinea municipalităților în sistem online sau hibrid, de teama costurilor cu energia imposibil de susținut de către Primării.

În Bârlad, primarul chiar ia în calcul revenirea la învăţământul online sau hibrid ori scurtarea duratei cursurilor pentru a reduce facturile. În multe orașe, iluminatul stradal va fi redus, iar în instituțiile publice, inclusiv în școli, va fi limitată cât mai mult risipa de energie electrică și termică. Însă chiar și așa, primarii se tem că bugetele vor fi insuficiente și își pun speranțe într-o nouă rectificare bugetară, anunță TVR.

Reducerea iluminatului public, renunțarea la ghirlandele luminoase de sărbători sau scăderea temperaturii în spațiile nefolosite din școli și pe timpul nopții, sunt doar câteva dintre ideile primarilor pentru facturi mai mici în sezonul rece.

După ce Uniunea Europeană a recomandat o reducere a consumului de energie cu 15%, în unele orașe, edilii au deja planuri care să le aducă facturi mai mici la energia electrică și termică. La Constanța, bugetul alocat de primărie iluminatului public este de trei ori mai mare față de anul trecut, însă primarul se teme că banii vor fi insuficienți după avalanșa de scumpiri.

Constantin Toma, edilul municipiului Buzău, speră să reducă substanțial consumul de energie, prin eliminarea risipei din instituțiile aflate în subordinea primăriei.

O situație mai dificila este la Timișoara, oraș care depinde în mare parte de energia electrică, în special pentru transportul public. Așa că primarul nu se așteaptă la o reducere a consumului. Ca să facă economie, autoritățile au decis să înlocuiască o treime dintre becurile din oraş cu unele eficiente energetic.

O iarnă sub semnul întrebării

O altă problemă cu care se confruntă primarii este asigurarea necesarului de gaze pentru iarnă. Edilii spun că furnizorii evită să mai participe la licitații pentru că nu știu când vor primi banii de compensare de la guvern.

În localitățile mai mici, situația este și mai gravă, pentru că și banii sunt puțini. Confruntat cu scumpirea accelerată a utilităților, primarul municipiului Bârlad a propus chiar o măsură radicală: le-a cerut directorilor de grădinițe, școli și licee să ia în calcul inclusiv învăţământul online sau hibrid ori scurtarea duratei cursurilor.

scroll to top