#TOPSTORY2023 | ”Scuipă, dau cu pumnii și picioarele, fac balamuc!”| După Covid-19, epidemie de violență în magazine

,
Autor:    -  
finger art, robbery, thief
Fotografie de Saydung89 pe Pixabay

Timp de citire: 6 minute

Retailerii irlandezi au ajuns la capătul răbdării și acuză un val nemaivăzut de comportamente anti-sociale din partea unui număr tot mai mare de clienți, de la hărțuiri fizice și verbale, la comportamente abuzive, furturi din magazine și tot soiul de alte infracțiuni minore. Tema a fost dezvoltată într-un reportaj al televiziunii publice irlandeze, în cadrul emisiunii Prime Time de la RTÉ (Raidió Teilifís Éireann).

RGDATA, o organizație patronală care reprezintă peste 4.000 de magazine alimentare independente, a anunțat că nivelul abuzurilor și hărțuirilor la care sunt supuși în ultimul timp angajații din magazine ”a scăpat cu totul de sub control”. Nu este doar cazul magazinelor mici și independente: subsidiara irlandeză a gigantului alimentar Tesco a transmis că personalul din magazine se confruntă zilnic cu abuzuri și amenințări cu recursul la violență fizică.

Tara Buckley, directoare generală la RGDATA, a declarat:

”Numărul infracțiunilor este înfiorător, zi de zi, furturi, hoții, agresiuni, hărțuiri, atacuri rasiste, hărțuire sexuală, membrii noștri sunt cu adevărat îngrijorați. Angajații tineri sunt hărțuiți cel mai mult, angajații care vin din alte țări se confruntă zilnic cu comportamente rasiste. Scuipă, dau cu pumnii, cu picioarele, strigă, fac un întreg balamuc, aruncă în angajați cu obiecte… Ce să mai vorbim? De fapt, totul a scăpat de sub control”.

Unii angajați ai magazinelor spun că au constatat că unii clienți au devenit mai agresivi de la pandemia de Covid-19.

Shane Gleeson operează în franciză cinci magazine Spar în orașul Limerick:

”S-a spart o sticlă de vin; a luat un ciob și m-au amenințat cu el. Am avut în magazin băieți care veneau cu ace. Fiul meu a fost amenințat cu un cuțit”.

Familia surorilor Sheila și Catherine Clarke lucrează în comerț încă din anii 1960. Cele două se ocupă acum de magazinul Clarke’s XL din Ballina. Sheila explică:

”Seamănă cu o pandemie de găinării. Am observat dorința asta teribilă de a lua, de a avea. Dacă nu își permit unele produse, dacă nu au bani să le cumpere, atunci pur și simplu și le însușesc și pleacă!”

«Te aștept afară, când ieși!», «Îți iau gâtul!», «Te-am ars!»

Un sondaj recent realizat de RGDATA în rândul proprietarilor a 400 de magazine de proximitate și supermarketuri a arătat că 95% dintre aceștia au fost victime ale unor infracțiuni în ultimele 12 luni. Astfel, sondajul a constatat că 93% au fost victime ale furturilor din magazine, iar un sfert au fost victime ale unor jafuri sau tâlhării.

Shane Gleeson spune că, treptat, în ultimii ani, a constatat o creștere masivă a incidenței furturilor din magazine. El mai spune că amploarea fenomenului nu este deloc neglijabilă în contabilitatea magazinelor: doar într-unul dintre magazinele lui, pagubele anuale din furturi sunt estimate undeva între 70.000 și 80.000 de euro.

Gleeson adaugă că furturile din magazine sunt atât de răspândite, încât mulți comercianți nici nu mai raportează toate incidentele la Poliție:

”Am avea câte patru sau cinci cazuri pe zi în fiecare magazin. Așa că, dacă ar fi să ne petrecem zilele raportând fiecare incident și să mergem apoi la Poliție, la declarații și toate astea, atunci nu ne-ar mai rămâne vreme pentru nimic”, a spus el. .

Ca urmare, el îi raportează la Poliție doar pe cei care ”fură zilnic” și pe cei care lovesc sau amenință angajații.

”Am observat, de la Covid încoace, că o anumită parte mică a societății a devenit mult mai agresivă și este dificil de discutat cu oamenii ăștia. A devenit o obișnuință să auzi din gura lor chestii de genul «Te aștept afară, când ieși!», «Îți iau gâtul!», «Te-am ars!» și așa mai departe.”

Furturile din magazine au ajuns nivelul următor

Shane Gleeson mai vorbește și despre unele situații absolut bizare, care însă tind să devină o modă. În magazinele irlandeze a apărut o categorie de clienți care doar se fac că fură din magazine, iau lucruri de pe rafturi și și le îndeasă în buzunare, fără a se feri de ochii angajaților, iar apoi – pe furiș – le pun înapoi pe raft.

”Intenția lor este să fie acuzați de furt. După aceea, încep să strige și să urle că sunt acuzați fără temei, iar după câteva zile te trezești cu o scrisoare din partea avocatului lor în care susțin că au fost defăimați. Pentru a ne apăra, a trebui să înregistrăm imaginile cu sunet și să le păstrăm, ca să ne putem apăra, iar asta a mai rărit acest tip de comportament”, a mai explicat el.

Datele compilate de retailerii irlandezi arată că furturile din magazine au crescut cu 41% în 2022 față de anul anterior, în special în supermarketuri, magazine de proximitate și benzinării. 53% dintre incidente au implicat furturi de produse alimentare. Aceleași date indică o creștere semnificativă a infracțiunilor începând din luna mai 2022.

Comercianți mari, probleme la fel de mari

Într-o declarație pentru emisiunea Prime Time, Tesco a transmis:

”În fiecare zi, colegii noștri, împreună cu alți lucrători din retail, se confruntă cu abuzuri și amenințări cu violență din partea unui număr mic, dar gălăgios de clienți, pur și simplu doar pentru că își fac meseria, ceea ce este un comportament inacceptabil.”

La rândul său, lanțul de magazine Circle K a publicat un raport în care se arată că 75% dintre angajații din magazinele companiei au suferit o anumită formă de abuz din partea clienților.

Elaine Brennan, manager zonal la Circle K în capitala irlandeză Dublin, a declarat că, deși marea majoritate a celor 1,2 milioane de clienți care trec pragul magazinelor din rețea în fiecare săptămână sunt politicoși și au un comportament potrivit, din cauza unei minorități a clienților nivelul de amenințare și hărțuire față de angajații din retail a crescut considerabil în ultima perioadă:

”Am observat o mare schimbare în ultimii doi ani. Am trecut printr-o pandemie, prin război, printr-o criză a locuințelor, prin criza costului vieții. Este multă presiune asupra oamenilor și mult stres. Deci, comportamentul oamenilor se schimbă și el. Am văzut angajați abuzați verbal, abuzați pe criterii rasiale și chiar abuzați fizic, tratați foarte violent. O mică parte din magazinele noastre funcționează non-stop, iar în a doua parte a nopții avem de-a face cu mulți oameni în stare de ebrietate. De aici, comportamentul agresiv, limbajul vulgar, strigăte, urlete și, din păcate, uneori, abuzuri fizice.”

”Niște sălbatici!”

Catherine Clarke, una dintre cele două surori care țin magazinul Clarke’s XL din Ballina, spune că marea ei îngrijorare este că nu există suficiente repercusiuni pe care să le simtă tinerii infractori implicați în găinăriile și violențele din comerț.

”Ca să-i descriu, aș folosi cuvântul «sălbatic», deși poate e prea dur, dar trebuie să spun că rezumă excelent atitudinea și comportamentul lor. Nu sunt și nu se simt deloc legați de normele sociale, pentru ei nu există urmări de niciun fel, așa că nu simt că trebuie să se conformeze vreun moment acestor norme”.

Avocata Sarah Jane Judge explică:

”Termenul acesta, de «tineri sălbatici»… Nu sunt de acord cu el, dar exprimă o părere a multor oameni”.

Ea crede că este nevoie de mai mult personal de ordine publică pentru a combate criminalitatea din comerțul cu amănuntul:

”Cred că este foarte ușor să dai vina pe polițiști, dar, întâi de toate, ar fi bine să le dăm polițiștilor resursele de care au nevoie pentru a-și face treaba, care este oricum foarte dificilă”.

Sondajul amintit mai sus, realizat de RGDATA, arată că 58% dintre retailerii chestionați s-au declarat mulțumiți de felul în care au reacționat organele de ordine în cazul infracțiunilor raportate în magazinele lor. Nemulțumirea lor cea mai mare este însă îndreptată asupra sistemului judiciar:

”Realitatea este că membrii noștri sunt mult mai frustrați de sistemul judiciar, de clemența acestuia, de lipsa pedepselor privative de libertate și de problemele legate de faptul că mai mulți infractori în serie primesc un avertisment, iar săptămâna viitoare sunt înapoi în magazine, râzându-ne batjocoritor în față”, spune șefa RGDATA, Tara Buckley.

Alți proprietari de magazine își exprimă frustrarea față de sistemul penitenciar, susținând că infractorii în serie ar trebui să execute pedepse privative de libertate pentru infracțiuni, inclusiv pentru furturile din magazine. În plus, chiar dacă ajung în închisori, se pune întrebarea dacă sistemul penitenciar supraaglomerat este de natură să îi reabiliteze și să îi retrimită în societate cu un comportament social îmbunătățit:

”Oare chiar o să își dea seama că au avut un comportament deviant, vor fi în stare să reflecteze la asta și la modul în care ar trebui să se comporte în lume? Nu sunt deloc sigură”, spune avocata Sarah Jane Judge.

Între timp, cei care se confruntă zilnic, la firul ierbii, cu problema hărțuirilor și violențelor din magazine au simțit nevoia să își ia măsuri proprii pentru a-și proteja personalul

”Avem multe fete printre angajate, poate fi intimidant pentru ele. Am și luat hotărârea să scoatem numele fetelor de pe insignele pe care le poartă pe uniformă. Primeau, să spunem, o atenție sporită și nedorită din partea unor clienți, iar asta începuse să devină o problemă pentru ele. Ca femeie în comerț, ești mult mai conștientă de lucrurile astea, pentru că cred că ești și mai vulnerabilă”, spune Sheila Clarke.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!