Se anunță dimineți somnoroase: prețul cafelei a atins maximul ultimilor 7 ani
Problemele de aprovizionare la nivel mondial au săltat prețurile cafelei la nivelul maxim al ultimilor șapte ani pe piața de mărfuri din New York, potrivit datelor citate de Bloomberg.
Mai mult, vremea nefavorabilă, întreruperile de pe lanțurile de transport și aprovizionare, precum și costurile în creștere ale îngrășămintelor chimice amenință, în continuare, să reducă și mai mult oferta, cu consecința logică a unor noi creșteri de prețuri.
Cotațiile futures pentru cafeaua Arabica, cu livrare în luna martie 2022, au crescut cu până la 2,6%, până la 2,189 dolari pe livră la bursele de mărfuri din New York, cotație neatinsă din 16 octombrie 2014. În ultimul an, prețurile cafelei au crescut cu peste 90%.
Cel mai mare producător mondial, Brazilia, s-a confruntat cu o scădere a producției, cauzată de perioadele de secetă din timpul verii australe, venite după mai multe episoade de îngheț târziu, în primăvară.
În Columbia, al doilea furnizor mondial de cafea Arabica, tot vremea nefavorabilă a constituit principalul factor de scădere a producție, însă, de această dată, a fost vorba despre precipitații în exces, care nu doar că reduc producția, ci amenință să provoace boli grave arborilor de cafea.
Creșterea prețurilor la îngrășămintele chimice este doar ultima dintr-un lung șir de probleme ale fermierilor în acest an. În plus, pe lanțul de distribuție, apar problemele legate de întreruperile în lanțurile de transport și aprovizionare. Tarifele de transport au crescut, iar lipsa containerelor maritime așează noi obstacole în calea exportatorilor de cafea.
Creșterea cotațiilor futures amenință să crească prețurile și în piața de retail și în HoReCa.
În privința perspectivelor pentru recoltele viitoare, meteorologii atrag atenția că fenomenul climatic ”La Niña” ar putea crește în intensitate în următoarele trei luni, urmând să piardă ulterior din putere, potrivit Centrului de Predicție Climatică din SUA. Modelul climatic prezentat ar putea avea un impact puternic asupra piețelor agricole din America de Sud, unde culturile ar putea să se confrunte cu noi episoade de secetă și, oricum, cu condiții climaterice mai uscate.