Închide

Secretarul general al NATO va candida la funcția de guvernator al băncii centrale de la Oslo

Avatar
Norges Bank

Sursa foto: Norges Bank.

Timp de citire: < 1 minut

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și-a depus candidatura pentru poziția de guvernator al Băncii Naționale a Norvegiei (Norges Bank), potrivit Bloomberg. Principala contra-candidată este actualul viceguvernator al Norges Bank, Ida Wolden Bache.

Ministerul de Finanțe de la Oslo a primit 22 de aplicații pentru înalta funcție până la data limită de 9 decembrie, potrivit instituției. Procesul de selecție și aflarea numelui viitorului guvernator ar trebui să se încheie la începutul anului 2022.

D-na. Ida Wolden Bache, în vârstă de 48 de ani, a fost considerată marea favorită pentru a-i succede în funcție actualului guvernator, Øystein Olsen, care a anunțat, în luna august, că va părăsi Norges Bank la sfârșitul lunii februarie 2022, după un mandat de 11 ani.

Dacă ar fi numită, ea ar deveni prima femeie care ocupă cea mai înaltă funcție în cadrul băncii centrale din Norvegia și doar a treia în țările nordice, după Sirkka Hämäläinen-Lindfors, în Finlanda, și Bodil Nyboe Andersen, în Danemarca.

Știrile din presa norvegiană despre interesul lui Stoltenberg pentru job-ul la Norges Bank au generat deja controverse. Înainte de a ocupa funcția de Secretar General al NATO, el a fost prim-ministru al țării sale în două mandate, ca șef al Partidului Laburist, aflat și acum la guvernare. Premierul actual, Jonas Gahr Støre, este urmașul său politic, cei doi fiind și prieteni apropiați.

Purtătorul de cuvânt al lui Stoltenberg a fost citat de presa norvegiană spunând că dorește să se concentreze pe actuala sa poziție din cadrul NATO până la începutul lui octombrie 2022, când mandatul său la NATO va lua sfârșit.

scroll to top