Închide

Șefa CE propune crearea unei ”curți internaționale speciale” pentru crimele Rusiei în Ucraina

Avatar
ukraine, eu, european parliament

Fotografie de Dusan_Cvetanovic pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri crearea unei ”instanțe internaționale speciale” care să cerceteze acțiunile Rusiei în Ucraina și, de asemenea, utilizarea activelor rusești înghețate sau confiscate pentru reconstruirea națiunii invadate, potrivit unui mesaj video pe Twitter, citat de Bloomberg.

Șefa Executivului de la Bruxelles a declarat miercuri că blocul comunitar va încerca să adune sprijin internațional pentru crearea unei ”instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, pentru investigarea și urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei”.

În mesajul video publicat pe Twitter, Ursula von der Leyen a mai spus că Uniunea Europeană ar trebui să găsească modalități legale de a folosi sumele de bani confiscate Rusiei pentru a ajuta la finanțarea reconstrucției Ucrainei.

UE a blocat active de 300 de miliarde de euro din rezervele băncii centrale ruse și a înghețat aproximativ 19 de miliarde de euro în active deținute de oamenii de afaceri ruși aflați pe lista sancțiunilor internaționale.

Ea a mai spus că UE va încerca să creeze o structură care să gestioneze aceste fonduri, să le investească și să folosească veniturile în beneficiul Ucrainei.

Juriștii europeni au analizat diferite opțiuni legale pentru utilizarea activelor rusești înghețate de statele sale membre.

Deocamdată, nu este clar dacă SUA sau alți aliați vor lua parte la acest demers, în condițiile în care confiscarea activelor băncii centrale de la Moscova ar putea conduce la dispute juridice de mare amploare. În luna mai, oficialii Trezoreriei SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la crearea unui precedent care ar descuraja alte bănci centrale străine să-și mențină activele în SUA.

scroll to top