Închide

Șeful Transgaz, estimări surprinzătoare: Atât consumul, cât și producția de gaze a României se vor dubla

Avatar
industry, pumps, equipment

Fotografie de Life-Of-Pix pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Director general al companiei Transgaz, Ion Sterian, anticipează că, în următorii ani, se va dubla consumul de gaze al României, însă, în același ritm va crește și producția. Declarațiile au fost făcute pentru publicația InfoFinanciar.ro și vin în contextul în care vineri la Baku, în capitala Azerbaidjanului, compania de stat Romgaz, în calitate de trader, a semnat cu azerii de la Socar un acord pentru livrarea de gaze naturale în România. Este vorba despre 1 miliard de mc de gaze naturale azere, din Marea Caspică, acord care intră în vigoare la data de 1 aprilie 2023 cu livrări până la 31 martie 2024.

Șeful Transgaz a explicat, pentru sursa citată, felul în care noile evoluții de pe piața internațională a gazelor naturale reconfigurează nevoile României în materie de aprovizionare și modul în care compania Transgaz, care operează Sistemul Național de Transport, se pregătește pentru acestea, precum și importanța strategică României în configurarea Coridorului Sudic al gazelor.

Coridorul Sudic are rolul de a înlocui volumele de gaze naturale rusești care erau transportate în anii trecuți prin Coridorul Transbalcanic, din Rusia prin Ucraina și Moldova.

România primea gaze prin intermediul acestui coridor prin Isaccea și Negru Vodă. În acest coridor, una dintre conducte era dedicată pentru Turcia, cu o capacitate de 14 miliarde de mc de gaze.

Inițiativa directorului Transgaz și a omologilor săi din Bulgaria, Ungaria și Slovacia a fost de a folosi conducta de tranzit 2, care mergea direct în Turcia, pe sens invers, pentru a aduce gaze spre Europa. Așa a fost creat acest coridor, care se conectează la Gazoductul Trans-Anatolian, TANAP (Trans-Anatolian Gas Pipeline).

”Odată cu finalizarea construcției TurkStream 2 în Bulgaria și Serbia și devenind funcțional de la 1 ianuarie 2021, transportul de gaze pe Coridorul Transbalcanic, pe traseul clasic, cum veneau gazele din Rusia, s-a oprit. Atunci, în primăvara – vara anului 2021 ne-am gândit să transformăm Coridorul Transbalcanic. Am mers în delegații la Baku să le povestim la azeri despre ce e vorba, iar ulterior la turci. După am discutat cu bulgarii și am operaționalizat acest coridor, care în etapa asta, acum, se pot transporta prin el 3,5 miliarde de mc gaze naturale prin Negru Vodă și 1,5 miliarde mc prin Ruse-Giurgiu”, explică Ion Sterian, pentru InfoFinanciar.

Sterian spune că, în cele din urmă, la finalizarea investițiilor angajate în prezent, noul traseu ar putea asigura un volum de 15 miliarde de mc de gaze anual, sursa acestora fiind atât producția azeră, cât și gaze naturale lichefiate ajunse în Turcia.

”Memorandumul este funcțional. Sunt 16 țări în Coridorul Sudic și putem aduce gaze din Azerbaidjan, este operațional. În etapa a doua se mai construiesc 63 de kilometri, putem ajunge până la 15 miliarde mc de gaze. Aici este vorba despre gazele din zona Mării Caspice și gazele lichefiate care pot veni din Turcia, care are 6 terminale LNG cu capacitate de 60 miliarde mc”, explică directorul Transgaz.

Consumul de gaze naturale al României se va dubla în următorii ani

Ion Sterian apreciază că România are suficiente gaze, iar rolul nostru în acest acord este de țară de tranzit, care să ofere securitate energetică în regiune. Totuși, directorul Transgaz anticipează că în următorii 3 – 4 ani consumul de gaze naturale al României se va dubla:

”Consumul României de gaz va crește odată cu extragerea gazelor din Marea Neagră. La Mintia centrala electrică de 1.600 MW va consuma 2,5 miliarde mc de gaze, se va finaliza centrala de la Iernut cu consum de 1 miliard mc gaze pe an, se vor finaliza centralele pe gaze de la Turceni și Ișalnița, încă 1,5 miliarde mc de gaze, deci s-au făcut 5 miliarde mc. Consumul va crește și prin programele guvernamentale, programele europene, programul Anghel Saligny de racordare a localităților la gaze. Practic, consumul României se va dubla, va ajunge în 3-4 ani la 17-18 miliarde de mc gaz”, explică Ion Sterian.

Și producția României de gaze naturale se va dubla, datorită Neptun Deep

”Producția României este astăzi de 9,3 miliarde mc, în prima fază va scădea, va ajunge în jurul a 8,5 – 9 miliarde de mc, iar gazele care vin din Marea Neagră, exact 8-9 miliarde de mc, vor acoperi integral necesarul de consum al României. Acest coridor va fi unul de tranzit care va aduce prestigiu României și securitatea gazelor pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, dar și centrul Europei: Ungaria, Slovacia, Polonia, Austria, Cehia etc. România este într-o poziție foarte privilegiată astăzi pentru că am investit foarte mult în infrastructura de transport gaze. Se văd rezultatele investițiilor în infrastructura de transport gaze și rolul României în regiune, ca un hub important care poate să asigure securitate energetică și aprovizionarea cu gaze din surse diversificate pentru țările anterior menționate”, explică Ion Sterian.

scroll to top