Serbia abandonează proiectul ”kryptonitei”. Să fie din cauza scandalului Djoković vs. Australia?

, ,
Autor:    -  
Proteste Belgrad Rio Tinto 1
Proteste la Belgrad împotriva exploatării de litiu de către compania Rio Tinto, septembrie 2021. Sursa foto: AP Photo / Darko Vojinović.

Timp de citire: 2 minute

Autorităţile sârbe au abandonat planurile de construire a unei controversate mine de litiu în vestul țării, potrivit unei declarații televizate făcute joi seara de premierul de la Belgrad, Ana Brnabić, scrie agenția France-Presse, citată de France 24.

Răzgândirea surprinzătoare a guvernului sârb vine cu câteva luni înaintea posibilelor alegeri parlamentare, în condițiile în care administrația președintelui Aleksandar Vučić vrea să obțină sprijinul alegătorilor, la capătul câtorva săptămâni de proteste care au câștigat amploare, treptat, în toată țara.

”Am îndeplinit toate revendicările protestatarilor și am pus capăt afacerii Rio Tinto în Republica Serbia. Proiectul Jadar este terminat”, a spus premierul Ana Brnabic în timpul unui discurs televizat.

Zăcăminte importante de litiu, metal indispensabil pentru fabricarea bateriilor pentru autovehiculele electrice, se găsesc în vestul Serbiei, în împrejurimile oraşului Loznica, unde compania anglo-autraliană Rio Tinto începuse să cumpere terenuri, în așteptarea undei verzi din partea statului pentru a deschide exploatarea.

Compania a promis că va respecta toate standardele de mediu în vigoare atât în Serbia, cât și în Uniunea Europeană, însă ecologiştii au susținut că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari, va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă din zonă.

Litiul a declanșat o ”goana după aurul alb” pe tot globul, în timp ce marile corporații, inclusiv marii producători de automobile, se luptă pentru a-și asigura aprovizionarea suficientă în vederea îndeplinirii obiectivelor ambițioase de tranziție la surse de combustibil și tehnologie mai ecologice.

Compania Rio Tinto a mai fost, în ultimii ani, în mijlocul unor controverse. O puternică reacție publică l-a obligat pe CEO-ul companiei și pe mai mulți oficiali de rand înalt să demisioneze anul trecut, după ce compania a distrus un sit sacru indigen din Australia în 2020.

Scandalul Djoković vs. Australia a pus capac proiectului?

În ultimele zile au început să circule intensiv pe internet și pe rețelele de socializare sugestii care legau expulzarea lui Novak Djoković din Australia, ratând șansa participării la Australian Open, și proiectul minier al companiei anglo-australiene.

Legăturile au plecat de la evidența faptului că tenismanul sârb s-a exprimat, în repetate rânduri, împotriva proiectului și a cerut oamenilor să iasă la proteste.

Jadaritul și kryptonita

Din punctul de vedere al formulei chimice, jadaritul – minereul care se găsește în zăcământul din vestul Serbiei și care poartă numele râului Jadar, afluent al Drinei, care curge aproape de Loznica – este extrem de asemănător cu cea a kryptonitei, o substanță fictivă, descrisă în blockbuster-ul Superman Returns, apărut în 2006, cu un an înaintea descoperirii jadaritului. Această coincidență remarcabilă a atras atenția mass-media în 2007, la scurt timp după descoperirea jadaritului de către Rio Tinto în zona Loznica.

Jadaritul, spre deosebire de kryptonita inventată în film, nu conține fluor și nu are acea strălucire verde, specifică, ci este un mineral nespectaculos la aspect, mat și de culoare albă, aproape complet opac.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!