Sfârșitul energiei nucleare în Germania. Până la noapte se vor închide ultimele centrale nucleare
Germania pune capăt erei energiei nucleare prin închiderea ultimelor sale trei reactoare nucleare până la miezul nopții de sâmbătă spre duminică – un moment promovat de mișcarea anti-nucleară fermă a țării timp de decenii și promis de guverne succesive, deși vine într-un moment în care multe alte țări se îndreaptă în direcția opusă, potrivit The Washington Post.
Inițial programate să fie oprite până în decembrie, cele trei centrale au obținut o scurtă prelungire, în timp ce Germania se confrunta cu consecințele războiului din Ucraina și se străduia să găsească înlocuitori pentru gazul ieftin din gazoductul rusesc. Liderii guvernului german se temeau că țara ar putea să nu fie capabilă să se alimenteze cu energie electrică pe perioada iernii. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va menține centralele nucleare în funcțiune pentru încă 3 luni și jumătate.
În cele din urmă, o iarnă blândă, o serie de achiziții de gaze naturale și pornirea vechilor centrale pe cărbune au ajutat Germania să evite penuria de energie. Oficialii guvernamentali au insistat că a venit timpul să își respecte promisiunile de a pune capăt energiei nucleare.
“Securitatea aprovizionării cu energie în Germania a fost garantată în timpul acestei ierni dificile și va continua să fie garantată”, a declarat ministrul Economiei și Energiei, Robert Habeck, încercând să liniștească publicul, într-un interviu acordat săptămâna trecută grupului media german Funke.
Însă mulți germani nu sunt atât de siguri. Ultimele sondaje arată că o majoritate a vrut să mențină aceste reactoare în funcțiune, pentru moment, chiar dacă nu susțin energia nucleară la nesfârșit. Obiecțiile față de închidere au venit chiar și din rândurile coaliției guvernamentale tripartite din Germania.
Dezbaterea pasionată a țării cu privire la energia nucleară datează de mai bine de cinci decenii. Logo-ul galben cu sloganul “Energie nucleară? Nu, mulțumesc!” – originar din Danemarca – a devenit sinonim cu mișcarea anti-energie nucleară din anii 1970 în Germania și mai departe în Europa.
Este energia nucleară ecologică? Franța și Germania conduc taberele opuse.
Cauza antinucleară a fost stimulată la mijlocul anilor 1980, odată cu dezastrul nuclear de la Cernobîl, când norii radioactivi s-au răspândit deasupra Germaniei. Au urmat zeci de ani de dispute și schimbări de opinie cu privire la eliminarea treptată a energiei nucleare.
Prima promisiune în acest sens a fost făcută de cancelarul Gerhard Schröder, care a declarat că toate centralele vor fi închise până la începutul anilor 2020. Această decizie a fost anulată un deceniu mai târziu, în timpul celui de-al doilea mandat al cancelarului Angela Merkel.
Cu toate acestea, dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 a reaprins temerile publicului cu privire la potențialul unei catastrofe nucleare și, la trei zile după scurgere, Merkel a anunțat că intenționează să închidă toate cele 17 reactoare nucleare rămase în Germania până la sfârșitul anului 2022.
La un deceniu de la dezastrul de la Fukushima, adversarii energiei nucleare se răzgândesc.
Dar războiul Rusiei din Ucraina a pus din nou la îndoială această decizie.
Bijan Djir-Sarai, un lider al Partidului Liber-Democrat neoliberal, care face parte din coaliția guvernamentală germană, spune că decizia de a opri energia nucleară este greșită. Funcționarea centralelor nucleare este necesară pentru securitatea energetică și pentru a evita energia alimentată cu cărbune, a declarat el pentru Agenția germană de presă.
“Situații de urgență precum cele provocate recent de războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei nu pot fi prezise în mod fiabil”, a spus el.