Închide

Sfaturi de economisire a energiei la japonezi: fără ”binging” și capace de toaletă încălzite!

Avatar
Japan Toilet

Sursa foto: LiveJapan.com.

Timp de citire: 2 minute

Autoritățile japoneze au examinat posibilele soluții de economisire a energiei aflate la îndemâna fiecărui locuitor al arhipelagului nipon, ajungând la concluzia că acestea trebuie să vizeze, în special, activități curente, intrate în rutina zilnică, care se petrec în sufrageriile, bucătăriile și toaletele din aproape toată țara.

La fel ca toate guvernele lumii, și japonezii au început să caute diverse soluții de scădere a consumului energetic, în condițiile în care prețurile la nivel global cresc accelerat, iar războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei accentuează stress-ul pe care îl au de înfruntat lanțurile de aprovizionare cu combustibili fosili.

La Tokyo, oficialitățile locale îi îndeamnă pe locuitorii metropolei să evite practica ”binging”-ului și să se uite cu cel puțin o oră pe zi mai puțin la televizor, să dezactiveze opțiunea de ”păstrare la cald” a orezului în fierbătoarele electrice și să se abțină să mai utilizeze funcția de încălzire a capacelor de toaletă până la iarna viitoare, notează Bloomberg, care citează un comunicat al administrației metropolitane din capitala Japoniei.

Sugestiile autorităților mai cuprind și setarea temperaturii aerului condiționat în încăperi pe timpul verii care urmează la aproximativ 28 de grade Celsius.

Apelul adresat locuitorilor vine după ce zona capitalei japoneze a trecut printr-o importantă criză de energie în luna martie, care nu a fost departe să provoace pene grave de curent, iar problemele de aprovizionare cu energie sunt așteptate să continue atât vara, cât și iarna viitoare.

Inițiativa administrației de la Tokyo subliniază, o dată în plus, faptul că economisirea energiei reprezintă o urgență de gradul zero a autorităților din întreaga lume, în condițiile în care episoadele tot mai frecvente de vreme extremă reprezintă provocări suplimentare pentru rețelele electrice.

”Este nevoie să înțelegem și să împărtășim cu toții acest sentiment de criză. Avem nevoie de sprijinul locuitorilor și companiilor din Tokyo”, a spus guvernatoarea metropolei, Yuriko Koike, într-o conferință de presă susținută în weekend.

Desigur că eforturile Japoniei de a scădea consumul de energie, în așa fel încât să poată fi asigurată furnizarea către consumatori în condiții optime, cuprind și metode mai convenționale. Companiile și locuitorii sunt încurajați să instaleze capacități de energie solară pe acoperișurile clădirile, în timp ce autoritățile metropolitane din Tokyo insistă pe lângă principalul furnizor de energie electrică al orașului pentru a reporni centralele electrice închise sau inactivate prematur, înainte de termenul de scoatere din uz.

La rândul său, premierul Fumio Kishida a îndemnat la relansarea dezbaterii privitoare la creșterea utilizării centralelor nuclear-electrice pentru a limita dependența țării de importurile de combustibili fosili.

scroll to top