Sfidarea retailerilor | JYSK vinde în România același produs la cel mai mare preț din rețea

,
Autor:    -  
Jysk Head Office
Sediul central JYSK din Brabrand, Danemarca. Foto: jysk.com

Timp de citire: 6 minute
  • România este pe locul trei de la coada Europei în privința nivelului salarial brut, fiind depășită doar de vecinii de la sud, Bulgaria, și de țara care a trecut prin cea mai teribilă criză economică și financiară, Grecia. Salariul brut în țara noastră a fost anul trecut de 1075 de euro, ușor peste cel din Grecia (1060 de euro) și Bulgaria (690 de euro).
  • În toate celelalte țări europene se câștigă mai bine. Până și în Grecia, dacă alăturăm veniturile nete cu cele obținute la noi, care până la urmă contează cu adevărat, observăm un câștig superior României. Liderul salariilor brute europene este Danemarca, cu 5179 euro pe lună.
  • Cu toate acestea, românii sunt nevoiți să plătească de multe ori cele mai mari prețuri din Uniune pentru aceleași produse. De ce? Din lăcomia vânzătorilor cu amănuntul față de o piață mare, săracă, dar neconcurențială și obedientă.

JYSK este unul dintre cei mai importanți retaileri de mobilă și decorațiuni interioare din Europa. Grupul desfășoară operațiuni în peste 51 de țări și numără un total peste 26.500 de angajați și aproape 3000 de magazine.

JYSK a inaugurat primul magazin pe data de 2 aprilie 1979 în Danemarca, în orașul Aarhus, al doilea cel mai mare din țară. Cinci ani mai târziu, compania s-a extins dincolo de granițele țării odată cu deschiderea unui magazin în Germania. JYSK a intrat pe piața din România în 2007 și operează 96 de magazine. Compania este deținută de familia fondatorului ei, omul de afaceri danez Lars Larsen, care are în portofoliu și alte companii, cu o cifră de afaceri anuală de 4,8 miliarde de euro. Cifra de afaceri JYSK este de 4,1 miliarde euro.

Poziționat ca un principal concurent al suedezilor de la IKEA, retailerul danez de mobilă și decorațiuni comercializează produse pentru casă și grădină și se laudă în toate informările publice cu “o calitate ridicată, la cel mai redus preț”. Așa o fi? Nici vorbă.

Un cititor afaceri.news ne-a prezentat dovada minciunii JYSK. Același produs este mult mai scump în România decât în țări europene mai bogate, cu venituri lunare net superioare românilor.

Nume de strâmtoare pentru români strâmtorați

Oddesund este o strâmtoare din zona Limfjord, Danemarca, ce leagă -prin podul cu același nume- partea continentală Jutland de partea insulară Thy a Danemarcei. Zona de litoral este una celebră printre danezi pentru atmosfera de vacanță pe care o degajă prin liniștea, natura sălbatică și peisajele marine fermecătoare. Nu degeaba când un danez face referire la Oddesund, cu siguranță se gândește la relaxare.

Oddesund Lystbdehavn Thyholm

Peisaj idilic și relaxant din Oddesund, cu bărci de pescari și agrement în fiord. Foto: ferievedlimfjorden.dk

Dar ne oprim aici cu lecția de geografie. Pentru că tocmai acest produs cu nume ce induce liniștea pentru danezi, ODDESUND, i-a creat mari bătăi de cap și neliniști unui român care a căutat să se relaxeze pe cât posibil chiar și în pandemie, cum altfel, decât respectând mesajul “Stați acasă”.

Îndemnat de celebrele sloganuri publicitare ce reclamă prețuri mici la retailerul danez, omul s-a îndreptat online spre JYSK. Dar nu mică i-a fost surpriza când a observat că setul de terasă Oddesund are un preț prohibitiv: aproape 5000 de lei.

Jysk Romania Oddesund

Foto: jysk.ro

Înainte de a se revolta, a aruncat o privire și pe site-urile JYSK din alte țări europene. Lucru pe care l-am făcut și noi. Și… din nou surpriză! Setul cu nume de strâmtoare nu pare a fi pentru românii strâmtorați, ci doar pentru europenii bogați. Dar nici măcar bogați! Pentru că același produs costă mult mai puțin în Belgia (750 de euro), în Cehia 18500 de coroane (709 euro), în Ungaria 250.000 de forinți (doar 691 euro), Grecia 650 de euro sau în Bulgaria 995 leva (doar 507 euro), mai puțin decât jumătate(!) față de România (1020 euro).

Jysk Belgia Oddesund

Foto: jysk.be

Italia și Spania nu au în stoc produsul respectiv, dar din aceeași gamă de relaxare outdoor Oddesund, magazinele JYSK de la ei vând un divan de terasă cu 350 de euro, respectiv 325 de euro. Cât costă același produs în România? 2300 de lei, adică nici mai mult nici mai puțin decât 468(!) de euro! Deci din nou românii sunt nevoiți să plătească cel mai mult. De ce? Pentru că așa dorește compania daneză prin ramura sa românească. Până și în Germania, unde divizia JYSK încă se numește DÄNISCHES BETTENLAGER, produsul -care nu intră aici la nicio promoție- costă 449 de euro, deci tot mai ieftin decât în România.

Un român câștigă brut 5549, iar un danez 5547. Doar că primul, în lei, al doilea: euro!

Astfel, pentru a plăti un set de terasă cu 5000 de lei, un român cu salariul mediu național aferent lunii ianuarie 2021 de 5549 de lei trebuie să muncească mai mult de o lună, asta fără a plăti taxele aferente salariului brut și fără alte cheltuieli privind traiul zilnic. Pe când un danez care câștigă salariul mediu brut național de 40.600 de coroane (5547 euro), nu ar trebui să muncească decât câteva zile ca să achite setul de terasă, care oricum, după cum ați văzut, e mai ieftin în Vest. Asta nu îi împiedică pe danezi să trateze România ca pe o piață de mâna a doua, slab concurențială, dar cu un potențial uriaș de a spori profiturile lui Lars Larsen&Co. Și atunci de ce să nu profite?!

Promoții pentru vestici doar de Paște? Nici vorbă! La bulgari e la jumătate!

Cu alte cuvinte, sfidarea JYSK față de români nu ține cont de venituri. Ba dimpotrivă, atitudinea este una revoltătoare. Cu toate circumstanțele pe care am încercat să le dăm danezilor, calculele nu stau în picioare. Rămâne doar disprețul față de piața românească.

Ne-am gândit că poate prețul este mai mic în Vest deoarece compania oferă promoții de Paștele catolic și protestant. Raționamentul nu stă în picioare, deoarece Grecia și Bulgaria sunt țări preponderent ortodoxe, cu Paștele în 2 mai, dar prețul din Bulgaria este deja redus la mai puțin de jumătate față de România: 995 leva față de 4999 lei, adică 507 euro la bulgari față de 1020 euro la noi. Iar în Grecia produsul este deja parte a unei promoții și se poate achiziționa cu 650 de euro. Până și prețul de pornire de 999 euro este mai mic decât cel actual din România. Sau poate pentru JYSK moneda euro a sărit deja de 5 lei și prețurile se calculează deja la acest curs…

Jysk Grecia Oddesund

Foto: JYSK Grecia

Ne întrebăm ce ar zice cei de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor privind tehnicile retailerului…

Ce spune compania? De vină sunt proprietarii spațiilor, lipsa autostrăzilor și legislația

Apreciem operativitatea companiei de a ne răspunde nelămuririlor privind politica de prețuri. Nu și răspunsul efectiv.

Compania ne avertizează că există două prețuri, unul standard și altul promoțional. Lucru pe care l-am observat, desigur, și noi. Doar că și la prețul standard România este mai scumpă. Poate din cauza tratării monedei noastre naționale precum pe cea a Botswanei…

În continuare, într-un act de revoltă, parcă, la adresa legislației din România sub care funcționează aici și retailerul danez, reprezentanții JYSK dau vina pentru prețurile mari ale produselor lor pe… chirii, costuri de transport și legislația privind promoțiile. Citiți și vă cruciți:

“Referitor la costuri, România nu este cea mai ieftină țară. De exemplu, chiriile pe care le plătim în România pentru spațiile în care funcționează magazinele sunt net superioare unor țări mult mai bogate, precum Olanda, Grecia sau Italia. Cel mai mare cost al companiei este reprezentat de chirii. Din cauza lipsei infrastructurii, și costurile legate de transportul mărfii sunt mult mai mari decât în alte țări care au o infrastructură bună. Politicile de cheltuieli diferă, așadar, de la țară la țară”.

Nimic însă despre puterea de cumpărare sau veniturile salariale, de exemplu. Și ale consumatorilor, dar și ale forței de muncă plătită net inferior aici față de țările vestice. Ați înțeles? Pe lângă faptul că suntem săraci, mai suferim și de pe urma distanțelor mari față de Vest, dar și dezvoltatorilor noștri imobiliari mai hapsâni decât ai lor.

Iar despre promoția inexistentă în România, explicațiile companiei sunt și mai halucinante, dar dovedesc încă o dată că avem dreptate. Pe scurt: Piață neconcurențială? Prețuri mari să fie!

“Reducerile se fac în funcție de campaniile din fiecare țară și în funcție de prețul competitorilor din acea țară pentru un produs similar. Referitor la frecvența și durata campaniilor de reduceri, acestea sunt influențate și de competitori, dar și de legislația în vigoare a țării respective. De exemplu, în România legislația spune că un produs trebuie să fie la prețul întreg cel puțin 30 de zile înainte de a i se aplica o reducere”, menționează compania.

Cât despre asumarea vreunei culpe, nici vorbă. Vinovații sunt în altă parte, spune JYSK. Proprietarii de spații comerciale, lipsa autostrăzilor, depărtarea de Vestul bogat, și… legislația, care, draga de ea, nu le permite danezilor generoși să facă promoții mai dese și la noi, deși ei tare și-ar mai dori, suntem convinși.

“În alte țări legislația privind politica de prețuri a operatorilor economici poate fi diferită”.

În loc de concluzie: suntem fraierul Europei

Indignarea noastră ne face să rămânem cu gustul amar că românul este tratat, pentru a câta oară?, drept fraierul Europei. Nu doar că prețurile companiilor de retail -și nu numai- prezente la noi sunt foarte mari comparativ cu veniturile noastre, dar până și accesul la promoțiile de care se pot bucura europenii ne este restricționat. De ce? Noi credem că din lăcomie. Dar vă dăm libertatea fiecăruia să răspundeți. Scrieți-ne pe Twitter sau Facebook să aflăm părerea Dvs.!

Un lucru este cert. Cei ce ne apără drepturile consumatorilor din țara aceasta ar trebui să iasă din izolare și să ia la pas comercianții. Suntem siguri că dezamăgiri de genul JYSK vor mai exista. Așa cum, de altfel, am mai prezentat și noi aici.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!