Sofia se distanțează de Moscova: centrala nucleară de la Kozlodui va funcționa cu combustibil non-rusesc

,
Autor:    -  
Kozloduy Npp
Centrala nucleară de la Kozlodui, Bulgaria. Sursa foto: BNR.bg.

Timp de citire: 2 minute

Singura centrală nucleară din Bulgaria, amplasată la Kozlodui, pe malul bulgăresc al Dunării, a semnat joi un acord cu compania Westinghouse Electric Sweden AB pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru unul dintre reactoarele sale, anunță agenția Associated Press. Contractul semnat face parte din planul mai amplu al Bulgariei de a încerca diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.

Westinghouse Electric Sweden AB este divizia europeană a companiei americane Westinghouse.

Uzina de la Kozlodui utilizează în prezent combustibil nuclear furnizat de gigantul rus Rosatom, care alimentează ambele reactoare nucleare de tip VVER-1000 proiectate după tehnologie rusească. Acestea generează aproximativ o treime din energia electrică a țării.

Ministrul Energiei de la Sofia, Rosen Hristov, a declarat că acordul semnat cu Westinghouse pentru următorii 10 ani va contribui la garantarea operării în condiții normale și sigure a reactorului, pe fondul situației neclare privitoare la livrările de combustibil nuclear din Rusia.

El a adăugat că un contract similar va fi semnat în curând cu compania franceză Framatome, pentru furnizarea de combustibil necesar celui de-al doilea reactor de 1.000 de megawați al centralei.

”Acest fapt va reprezenta finalizarea procedurilor necesare diversificării complete și securizării aprovizionării cu combustibil nuclear, deoarece acesta va proveni din două surse independente non-ruse”, a adăugat Hristov.

Presa bulgară a speculat în ultimele luni că prețul pe care Bulgaria îl va plăti pentru combustibilul de la Westinghouse este cu mult mai mare decât cel pe care îl plătea rușilor. Ministrul Energiei a detaliat:

”Cu ocazia speculațiilor privind condițiile financiare, vreau să spun că, prin negocieri, condițiile economice ale contractului au fost îmbunătățite, iar prețul din iulie a fost redus. Vorbim de o reducere procentuală cu două cifre a prețului”, a spus el.

Până recent, Bulgaria a fost aproape complet dependentă de importurile din Rusia atât pentru combustibilul nuclear, cât și pentru cea mai mare parte a gazelor naturale, dar, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, Sofia s-a declarat hotărâtă să pună capăt dependenței de combustibilii fosili ruși.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!