Închide

Sondaj McKinsey: 40% dintre români n-au habar să economisească și să investească

Avatar
Educatie Financiara

Foto: FinanceMontlhy.com

Timp de citire: 2 minute

România şi-ar putea majora Produsul Intern Brut cu 10% până în 2050, generând 575 de miliarde de euro adiţional de-a lungul acestei perioade. Acest lucru se va putea întâmpla prin creşterea economiilor şi redirecţionarea acestora către investiţii profitabile, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă în management.

Analiza a fost realizată în contextul în care o parte semnificativă a populaţiei se confruntă cu dificultăţi în a economisi şi a înţelege concepte fundamentale despre bani, atât din cauza veniturilor scăzute, cât şi a lipsei de educaţie financiară, arată sondajul realizat de McKinsey, citat de Digi24.

Între 2000 şi 2020, venitul disponibil pe cap de locuitor al românilor a crescut cu 10% în fiecare an, aceasta fiind cea mai mare creştere din Europa în perioada indicată. Această majorare a permis României să se apropie de ţările mai dezvoltate din Europa Centrală, reducând decalajul nivelului venitului disponibil pe cap de locuitor de la 60% în 2000 la 15% în 2020, se menţionează în analiza citată.

Românii economisesc puțin

România înregistrează printre cele mai scăzute niveluri ale averii financiare personale comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Vest: 36% din PIB – aproape jumătate faţă de media Europei de Est, potrivit McKinsey&Company. Activele financiare pe cap de locuitor în România au o valoare medie în jurul a 5.000 de dolari, în timp ce, de exemplu, în Ungaria valoarea medie este de aproximativ 12.000 de dolari.

Averea financiară personală se bazează pe active financiare personale, inclusiv numerar, depozite în cont curent, depozite pe termen lung, titluri de valoare (acţiuni, obligaţiuni) şi instrumente derivate, fonduri mutuale, asigurări de viaţă şi pensii pilonul 2 şi 3.

“Averea netă a românilor a crescut de peste opt ori în ultimele două decenii, potrivit Băncii Naţionale a României. Cetăţenii români au însă un nivel scăzut de economisire, puţine active financiare, o parte semnificativă din averea acumulată fiind blocată în active imobiliare. Printre motivele pentru care economiile românilor sunt încă la un nivel scăzut se numără atât veniturile mici, cel puţin pentru o mare parte a populaţiei, cât şi lipsa educaţiei financiare şi, în consecinţă, a planificării pe termen lung. În acest context, instituţiile financiare, statul şi consumatorii trebuie să îşi unească forţele şi să găsească modalităţi de a mări nivelul educaţiei financiare, de a oferi produse şi servicii care să răspundă nevoilor clienţilor şi, în cele din urmă, de a construi o cultură a conştientizării şi responsabilizării financiare individuale, pentru a dezvolta prosperitatea personală şi colectivă. Acesta este un exemplu clar de situaţie în care interesul individual este corelat cu cel al comunităţii”, afirmă Alexandru Filip, Managing Partner McKinsey&Company Bucharest.

scroll to top