Statele din zona mediteraneană, Orientul Mijlociu și Africa au creat o alianță pentru a combate migrația ilegală
Națiunile din zona mediteraneană, Orientul Mijlociu și Africa au convenit duminică (23 iulie) asupra unor măsuri pentru a încerca să încetinească migrația neautorizată și să abordeze unele dintre presiunile care îi determină pe oameni să își părăsească locuințele și să încerce să ajungă în Europa, potrivit Euractiv.
După o reuniune de o zi condusă de prim-ministrul italian Giorgia Meloni, noua alianță s-a angajat să ia măsuri împotriva traficului de persoane, dar și să îmbunătățească cooperarea în domenii precum energia regenerabilă pentru a combate schimbările climatice și pentru a îmbunătăți perspectivele națiunilor mai sărace.
Participanții din peste 20 de țări au convenit să pună la dispoziție fonduri pentru a sprijini proiectele de dezvoltare în ceea ce Meloni a declarat că va fi un “proces de la Roma” care va dura mai mulți ani.
Aceasta a salutat angajamentul Emiratelor Arabe Unite de a oferi 100 de milioane de dolari și a declarat că următorul pas va fi organizarea unei conferințe a donatorilor.
Atenuându-și retorica dură din trecut, Meloni a declarat că guvernul său este deschis să primească mai multe persoane pe căi legale, deoarece “Europa și Italia au nevoie de imigrație”.
Dar ea a spus că trebuie să se facă mai mult pentru a împiedica migranții să încerce să traverseze periculosul drum al Mediteranei prin mijloace neautorizate.
“Oprirea rețelelor de trafic de persoane este un obiectiv pe care îl împărtășim cu toții”, a spus ea.
Uniunea Europeană și Tunisia, un important punct de plecare pentru migranți, au semnat săptămâna trecută un acord de “parteneriat strategic” care include combaterea traficanților de persoane și înăsprirea frontierelor.
“Vrem ca acordul nostru cu Tunisia să fie un model. Un proiect pentru viitor. Pentru parteneriatele cu alte țări din regiune”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, în cadrul conferinței.
Președintele tunisian Kais Saied s-a aflat printre cei prezenți.
Vorbind în fața mulțimii din Piața Sfântul Petru, aflată în apropiere, mai devreme duminică, Papa Francisc a făcut apel la guvernele europene și africane să ajute migranții blocați în zonele deșertice din nordul Africii și să se asigure că Mediterana nu va mai fi niciodată “un teatru al morții” pentru cei care încearcă să traverseze.
Italia, gazda conferinței, se luptă să facă față numărului de migranți neautorizați care sosesc în centre precum insula Lampedusa, situată în sudul îndepărtat al țării.
Cu toate acestea, Italia are, de asemenea, o populație îmbătrânită și în declin și are nevoie de lucrători suplimentari pentru a-și susține economia.
La începutul acestei luni, Italia s-a angajat să elibereze 452.000 de noi vize de muncă pentru cetățenii din afara UE între 2023 și 2025, crescând numărul de permise disponibile în fiecare an până la un maxim de 165.000 în 2025. În 2019, înainte de lovitura COVID, Italia a eliberat doar 30.850 de vize.
Sosirile în Italia sunt în creștere în acest an, cu peste 83.000 de persoane care au venit la țărm până în prezent, comparativ cu aproximativ 34.000 în aceeași perioadă din 2022.