Închide

Statul continuă să se împrumute, băncile își freacă mâinile de satisfacție

Avatar
safe, vault, steel door

Fotografie de 8385 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul Finanţelor a atras, vineri, 20 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat peste 4,194 miliarde de lei, la o dobândă de 7,38% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 78 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 20 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

scroll to top