Închide

Studiu: Şapte din zece români consideră că nu sunt suficiente pubele de reciclare în România

Avatar
E93015ac4a42b4ee7346a906e3642fa1 L

Sursă foto: everycancounts.eu

Timp de citire: 3 minute

Şapte din zece români (69%) consideră că, la ora actuală, în România, nu sunt suficiente pubele de reciclare, iar principalele motive pentru care nu reciclează sunt asociate cu faptul că la locul de muncă nu există coşuri de reciclare, pubelele de reciclare sunt prea departe de casă sau acestea sunt mereu pline, arată datele unui studiu european, realizat de Every Can Counts, publicate marţi, scrie Agerpres.

Conform cercetării, peste jumătate (56%) dintre respondenţii români au spus că reciclează întotdeauna dozele de băuturi când sunt acasă şi doar 19% reciclează atunci când sunt în deplasare, 35% când sunt la birou şi 26% în locuri ca parcuri şi plaje.

La nivel european, 93% dintre respondenţi ar vrea să vadă mai multe pubele de reciclare pe stradă, în locuri publice, parcuri, pe plajă, în jurul punctelor de atracţie şi al traseelor. Ponderea a crescut la 94% atunci când oamenii au fost întrebaţi despre evenimente mari precum festivaluri şi evenimente sportive. În plus, 90% dintre europeni au fost de părere că aceste evenimente ar trebui să folosească doar ambalaje reciclabile pentru băuturi.

În acest context, 86% dintre cetăţenii europeni consideră că este mai important ca niciodată să reciclăm.

Potrivit sursei citate, oamenii au probleme în a recicla în principal atunci când sunt în deplasare, având în vedere că 83% au declarat că pun dozele din aluminiu în coşul de reciclare întotdeauna sau des atunci când sunt acasă. Obiceiul de reciclare a dozelor scade până la 54% la locul de muncă şi la 49% în aer liber, în timp ce 48% reciclează în locuri precum parcuri şi plaje.

Din anul 2009, Every Can Counts a contribuit la creşterea conştientizării reciclării dozelor din aluminiu, cu obiectivul de a recicla dozele consumate în Europa în procent de 100%.

Deşi, conform celor mai recente date disponibile, rata de reciclare a dozelor din aluminiu a fost de 74,5%, în 2017, studiul a arătat că două treimi dintre respondenţi cred că rata de reciclare a dozelor este sub 50%.

“Acest paradox arată că încă mai este de lucru în ceea ce priveşte cunoştinţele consumatorilor. Conştientizarea proprietăţilor circulare ale aluminiului este un caz similar, doar 55% dintre respondenţi identificând corect aluminiul ca material de ambalare infinit reciclabil. Mai mult, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă cu materialele reciclabile după părăsirea casei sau a biroului, unde vor fi reciclate, ce se întâmplă cu materialele după reciclare şi, mai ales, cât din deşeuri sunt de fapt reciclate, respondenţii au recunoscut că nu sunt bine informaţi şi că ar dori să afle mai multe.

 

Reciclabilitatea joacă, de asemenea, un rol important în comportamentul consumatorilor. Majoritatea respondenţilor (54%) au spus că preferă să aleagă băuturi ambalate în doze din aluminiu deoarece sunt uşor de reciclat. Acest motiv a fost, de asemenea, cea mai puternică motivaţie în comparaţie cu altele, cum ar fi ambalarea uşoară, uşor de transportat, deschis în deplasare şi depozitare uşoară. Prin urmare, nu este de mirare că un total de 94% au declarat că companiile ar trebui să utilizeze ambalaje care sunt infinit reciclabile”,

se notează în cercetarea de specialitate.

În acelaşi timp, oamenii şi-au exprimat punctele de vedere favorabile cu privire la stimulente pentru reducerea amprentei de mediu a ambalajelor băuturilor, cum ar fi un sistem de recompensă pentru reciclare, informaţii îmbunătăţite de etichetare, semnalizare mai bună şi reguli armonizate şi instrucţiuni de sortare cel puţin la nivel de ţară.

Studiul Every Can Counts a fost efectuat pe un eşantion de 13.793 de persoane cu vârste peste 16 ani, echilibrat din punct de vedere al vârstei şi genului, în 14 ţări în care Every Can Counts are o iniţiativă locală (Belgia, Serbia, Austria, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Republica Cehă, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa), în perioada 5 august – 14 septembrie 2020.

Apărută în anul 2009 în Marea Britanie, iniţiativa Every Can Counts este considerată programul principal pentru promovarea reciclării dozelor de băutură în Europa. La ora actuală, iniţiativa este prezentă în 19 ţări.

scroll to top