Închide

Suedia, o țară cu solidă tradiție progresistă, va fi condusă, în premieră, de o femeie

Avatar
Magdalena Andersson

Magdalena Andersson. Sursa foto: Sveriges Television / Christine Olsson / TT.

Timp de citire: 2 minute

Magdalena Andersson, care până acum a deținut portofoliul de ministru de Finanțe în cabinetul anterior condus de Stefan Löfven, a devenit astăzi prima femeie prim-ministru din istoria celei mai mari națiuni nordice, după ce a reușit să câștige încrederea Parlamentului de la Stockholm, cu cea mai mică majoritate cu putință – un singur vot, potrivit cotidianului suedez Aftonbladet.

Grație unui acord convenit în ultimul moment cu fostul partid comunist – Partidul Stângii (Vänsterpartiet), lidera social-democraților și-a asigurat, la limită, susținerea majorității parlamentarilor.

În acest an, se împlinesc exact 100 de ani de când femeile din Suedia au obținut drept de vot. Așa stând lucrurile, ar putea părea surprinzător faptul că este abia pentru prima dată când țara scandinavă, cunoscută pentru societatea care a încurajat mult ideile egalitariste și progresiste, va fi condusă de o femeie.

”Sunt pregătită să conduc acest guvern care va face tot ce va fi necesar pentru a rezolva problemele Suediei. Am fost aleasă prima femeie în funcția de prim-ministru al Suediei și îmi dau foarte bine seama ce înseamnă asta pentru femeile și fetele care trăiesc în țara noastră”, a declarat Andersson, emoționată, la conferința de presă organizată imediat după vot.

Un peisaj politic extrem de fragmentat

Magdalena Andersson va trebui să gestioneze relația cu un legislativ foarte fragmentată, în special în urma evoluțiilor recente de pe scena politică suedeză, dată peste cap de creșterea Partidului Democrat, de extremă-dreapta. Acest fenomen se petrece pe fondul unei creșteri fără precedent a infracțiunilor comise cu violență și a uzului armelor de foc, cauzate de dificultățile de adaptare a noilor imigranți, situație care a creat deziluzie în rândul alegătorilor.

Coaliția de guvernare controlează doar aproximativ o treime din locurile din Riksdag (Parlamentul suedez), unde tot astăzi va fi supus votului propunerea sa de buget, care, cel mai probabil, va fi respinsă în favoarea unui proiect de lege a bugetului înaintat de opoziție.

Respingerea bugetului va indica faptul că tipul de înțelegere care l-a adus la putere pe predecesorul ei, Stefan Löfven, nu va mai putea fi repetată în actuala configurație.

Dacă, după alegerile strânse din 2018, Löfven a reușit să coopereze cu tradiționalii oponenți de centru-dreapta inclusiv pentru politica fiscal-bugetară a țării, o soluție similară pare un vis prea îndepărtat pentru d-na. Andersson, în condițiile în care partidele de centru-dreapta și-au declarat răspicat poziția de adversitate față de proiectul de buget înaintat de social-democrați.

Așa stând lucrurile, cabinetul condus de Magdalena Andersson va trebui să guverneze pe baza propunerilor bugetare ale opoziției, care presupun, printre altele, o reducere a taxelor pe carburanții auto și o finanțare mai mare pentru sistemul de justiție, în timp ce planurile ei de reducere a taxelor și impozitelor, precum și introducerea unei săptămâni libere suplimentare pentru familiile de angajați vor fi abandonate. Andersson a declarat că eșecul discuțiilor pentru susținerea propunerii sale de buget este regretabil, dar că va putea guverna chiar și așa, pe baza proiectului de buget al opoziției.

În total, acesta prevede realocarea unei sume de aproximativ 20 de miliarde de coroane suedeze (aproape 2 miliarde de euro), din totalul de 74 de miliarde prevăzute drept cheltuieli suplimentare pentru anul viitor de către guvern.

Următoarele alegeri generale din Suedia vor avea loc în septembrie 2022, iar actualele sondaje de opinie nu indică vreun câștigător clar, așa încât fragmentarea politică a Riksdag-ului ar putea continua încă o legislatură.

scroll to top