Închide

Suedia: Prima facilitate de lansare a sateliților din UE va intra în operare anul viitor

Avatar
Spider2 Launch Berget Marcus Lindh

Lansarea rachetei sonice SPIDER 2 de la Centrul Spațial Esrange, în februarie 2020. Sursa foto: Marcus Lindh, SSC.

Timp de citire: 2 minute

Centrul spațial suedez Esrange a obținut un împrumut de peste 120 de milioane de coroane suedeze, adică circa 12 milioane de euro, din partea Băncii Nordice de Investiții (Nordiska Investeringsbanken), care îi va permite menținerea facilităților de lansare a sateliților spațiali în graficul îndeplinirii obiectivului de a putea începe lansările pe orbită în 2022. În acest fel, situl din nordul extrem al Suediei, în apropiere de orașul Kiruna, va deveni prima facilitate de lansare a sateliților orbitali de pe teritoriul Uniunii Europene, scrie publicația Arctic Today.

Finalizarea formalităților privind împrumutul a fost realizată săptămâna trecută și ar urma să asigure un capital suficient pentru ca Swedish Space Corporation (SSC), compania de stat care operează centrul spațial, să poată încheia proiectul de modernizare început în 2015. De anul viitor, de la Centrul Spațial Esrange ar putea să fie lansați sateliți de mici dimensiuni, cu o masă totală mai mică de 150 de kilograme.

Centrul Spațial Esrange a fost inaugurat în 1966 și a fost folosit în principal de oamenii de știință pentru a lansa rachete sub-orbitale și baloane meteorologice la mare altitudine. Modernizarea, care va cuprinde și dezvoltarea de facilități de testare a rachetelor și tehnologii terestre care pot comunica cu sateliții, se așteaptă să coste în total 50 de milioane de euro.

Statul suedez a investit mult în dezvoltarea Centrului Spațial Esrange, cele mai recente investiții fiind o capitalizare de 90 de milioane de coroane anul trecut, precum și alte 60 de milioane de coroane în acest an.

”Suedia va fi în topul absolut al dezvoltării tehnologiei spațiale”, a declarat Matilda Ernkrans, ministra cercetării în Guvernul de la Stockholm.

Finanțările de care s-a bucurat Centrul Spațial Esrange face parte dintr-o strategie elaborată în 2018, prin care Suedia și-a propus să își dezvolte capacitatea de cercetare și dezvoltare în domeniul spațiului cosmic, în calitate de activ economic strategic de maximă importanță.

Pentru Swedish Space Corporation, posibilitatea de a lansa sateliți orbitali reprezintă o ocazie excelentă de a intra pe o piață într-o dezvoltare nemaiîntâlnită până acum, despre care reprezentanții SSC consideră că este deja insuficient deservită la nivel european, ba chiar și la nivel global.

”Capacitățile de lansare nu există încă deloc pe teritoriul european. Cu infrastructura existentă și cu experiența noastră vastă în operațiuni de lansare, Centrul Spațial Esrange va fi ideal în acest scop”, scria compania în raportul său anual aferent anului trecut.

scroll to top