Închide

Supărare mare în Ardeal. Budapesta închide robinetul fondurilor timp de 2 ani, datorită crizei

Avatar
Viktor Orban Fular 1024x683

Foto: impact.ro

Timp de citire: < 1 minut

Presa maghiară a scris că Guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani. Guvernul de la Budapesta motivează decizia prin intenția de a se concentra pe finalizarea celor deja începute. În realitate însă, criza mușcă puternic “acasă” din veniturile bugetare și puterea de cumpărare a ungurilor, care au parte de un guvern populist care a cheltuit importante resurse în campania electorală, iar forintul a devenit cea mai slabă monedă din regiune.

Agenția de stat maghiară MTI, care a răspândit știrea, îl citează pe primarul din Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, care a amintit o declarație dată la Băile Tușnad de premierul Viktor Orban.

Primarul Árpád Antal a făcut anunțul în contextul încercărilor de construire a unui centru cultural şi pentru tineret în Sfântu Gheorghe, care ar urma să fieconstruit de către Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Fundaţia „Sapientia”, cu sprijinul statului ungar.

Guvernul Ungariei a alocat în 2021 aproximativ 92,2 milioane de euro pentru a sprijini financiar construirea a 103 grădinițe noi și reabilitarea altor 400, în Ardeal, a anunțat secretarul de stat ungar Janos Arpad Potapi în localitatea Petrisat din județul Alba, potrivit G4Media.ro, care invocă informații transmise de radio-ul național maghiar și citate de Rador.

Anunțul a fost făcut de secretarul ungar pentru politici naționale, Janos Arpad Potapi, în localitatea Petrisat din Ardeal, județul Alba, la așezarea pietrei de temelie pentru o nouă grădiniță maghiară.

Potrivit oficialului ungar, scopul programului inițiat de Viktor Orban pentru dezvoltarea grădinițelor din țările cu minoritate maghiară este creșterea numărului de copii din învățământul în limbă maghiară.

scroll to top