Surpriza de la Apărare! Am promis 2,5% alocare din PIB, dar am mințit frumos

,
Autor:    -  
Armata Romana
Foto: MApN

Timp de citire: 2 minute
  • Un raport oficial al NATO arată că România a cheltuit în 2023 pentru Apărare doar 1,6% din PIB, departe de procentul de 2,5% pe care l-a promis președintele Klaus Iohannis.
  • Mai mult, România e chiar codașă în NATO când vine vorba despre investițiile propriu-zise în echipamente.
  • Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, adversarul său fiind olandezul Mark Rutte, dar Olanda stă mai bine decât România la ambele capitole.

„Am decis împreună, și această discuție a pornit din CSAT, să alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare. Acest lucru se va întâmpla începând cu bugetul următor, pe anul 2023”,

declara președintele Klaus Iohannis, pe 22 iunie 2022, conform B1 TV.

Iar în recentul articol din Politico, în care a prezentat viziunea sa de candidat la șefia NATO, Iohannis a punctat:

„Cu toții trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la minimul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și să investim cel puțin 20% în echipamente majore, cât mai curând posibil”.

Potrivit raportului oficial NATO, citat de TVR Info și G4Media, România a cheltuit în 2023 pentru Apărare doar 1,6% din PIB, nu 2,5% cum s-a angajat Iohannis. Astfel, suntem sub media NATO de 1,73% și sub pragul de 2% la care ne-am angajat împreună cu toți ceilalți membri ai alianței. Ca procent din PIB, am cheltuit mai puțin decât Olanda (1,63%).

România a atins țina de 2% din PIB doar în 2020, când a cheltuit 2,01%, iar de atunci cheltuielile cu Apărarea au scăzut constant, iar procentul din 2023 e cel mai mic din 2017 până în prezent.

În cifre absolute, România a avut anul trecut un buget al Apărării de 5,6 miliarde de dolari. Spre comparație, Olanda a avut un buget de 16,5 miliarde de dolari.

La capitolul investiții efective în echipamente, România e pe locul 5… dar de la coadă! A cheltuit doar 21,9% din totalul bugetului de Apărare. Lider detașat e Polonia, care a cheltuit pe înzestrare 53,6% din bugetul total al Apărării. Și aici Olanda e înaintea României (25,5%).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!