Închide

Surse de la Bruxelles: Cehii au insistat, până în ultima clipă, pentru aderarea României la Schengen

Avatar
A Summer Day in Prague

Fotografie de Ridwan Meah pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

În cadrul discuțiilor din ultima săptămână, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a propus un proces ”în etape”, cu un calendar clar stabilit, pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în loc de un proces desfășurat ”de îndată”, pentru a debloca procesul împiedicat de opoziția Austriei și Olandei, potrivit unor surse diplomatice citate de publicația Euractiv.com. Propunerea cehilor nu a avut, însă, succes de cauză.

Săptămâna trecută, ambițiile României și Bulgariei de a adera la spațiul Schengen al liberei circulații au întâmpinat rezistență în Consiliul JAI. Olanda s-a arătat deranjată de lipsa de progrese suficiente a Bulgariei, în domeniul luptei împotriva corupției și a respectării statului de drept, în vreme ce Austria a invocat presupusele riscuri de securitate legate de migrația ilegală, care, potrivit Vienei, sunt asociate cu extinderea spațiului Schengen.

În cazul Vienei, cel mai probabil extinderea Schengen nu reprezintă o teamă reală cu privire la migrația ilegală, ci mai degrabă un joc politic. Potrivit unei surse diplomatice citate de ediția cehă a Euractiv, au fost mai multe state care au atras atenția reprezentanților Austriei că ”cifrele prezentate pur și simplu nu se potrivesc nicicum”.

Aceeași sursă a sugerat că principalul partid de guvernământ din Austria își pierde sprijinul popular și încearcă, în realitate, să găsească o temă puternică pe care s-o împingă în față pe agenda publică, pentru a câștiga alegători noi.

Extinderea spațiului Schengen a fost una dintre prioritățile principale ale președinției cehe a UE în acest semestru. Prin urmare, cehii au încercat toate soluțiile diplomatice posibile în privința găsirii unui compromis. O altă sursă diplomatică citată de Euractiv.cz arată că președinția cehă a lansat inclusiv soluția unei aderări etapizate a Bulgariei și României la Schengen, dar și această variantă a fost respinsă.

Soluția înaintată de cehi putea însemna, de pildă, eliminarea controalelor în aeroporturi și luarea unor alte măsuri suplimentare, în mod etapizat.

În prezent, este dificil de anticipat când și dacă va fi posibilă ”repararea stricăciunilor făcute deja” și convingerea Austriei și Olandei de a-și retrage veto-ul. Un singur lucru este clar: nimic nu se va mai întâmpla sub președinția cehă.

Următoarea întâlnire a miniștrilor de Interne în Consiliul JAI va fi programată la începutul anului viitor, când la cârma Consiliului se va afla Suedia.

scroll to top