Închide

Surse Le Monde: Franța și Rusia își dau mâna pentru construcția a două noi reactoare nucleare în Ungaria

Avatar
Epr Flamanville A37b9d5f

Centrala nucleară de la Flamanville (Franța). Sursa foto: Altrad / Électricité de France.

Timp de citire: 3 minute

Executivul de la Paris a dat undă verde companiei franceze Framatome în vederea participării sale la construcția a două noi reactoare la centrala nucleară maghiară de la Paks, argumentând că industria nucleară nu este vizată de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, scrie cotidianul francez Le Monde, citând surse din interiorul guvernului francez.

În toiul războiului declanșat de Rusia în urmă cu mai bine de un an prin invadarea Ucrainei, implicarea operatorilor francezi din industria nucleară în construcția a două noi reactoare în Ungaria, într-un proiect gestionat de gigantul rus Rosatom ar putea părea nepotrivită, apreciază jurnaliștii Le Monde.

Extinderea centralei de la Paks face totuși subiectul unor discuții discrete între Paris și Budapesta și chiar a fost discutată în timpul unei cine de lucru între Emmanuel Macron și premierul Viktor Orbán, care a avut loc la Palatul Elysée, pe 13 martie.

La scurt timp, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjártó, a confirmat că Ungaria mizează pe ajutorul Franței pentru a reuși să treacă peste reticența Germaniei de a livra sistemul de control al reactorului, încredințat inițial, în 2019, unui consorțiu format din germanii de la Siemens Energy și francezii de la Framatome.

”Întrucât guvernul german blochează, din motive politice, participarea consfințită prin contract a Siemens Energy la acest proiect, vrem să ne bazăm mai mult pe francezi”, spunea Szijjártó.

Deși liderii politici francezi și maghiari sunt în profund dezacord cu privire la diverse teme europene, precum chestiunea statului de drept sau livrările de arme către Kiev, aceștia par să împărtășească o credință comună în viitorul energiei nucleare în tranziția energetică spre decarbonizarea producției energetice.

În această idee, ministrul maghiar de externe a făcut o deplasare chiar la Flamanville, tot pe 13 martie, unde a vizitat o centrală nucleară realizată după tehnologia similară celei care se dorește implementată la Paks.

”Guvernul francez i-a acordat permisiunea companiei Framatome, dar guvernul german nu a făcut același lucru în cazul Siemens. Prin urmare, astăzi studiem această problemă în strânsă colaborare cu Framatome”, a declarat, pentru Le Monde, o sursă din guvernul de la Budapesta în legătură cu proiectul de la Paks.

Informația despre colaborarea franco-maghiară în domeniul energiei nucleare este confirmată, deși cu jumătate de gură, de oficialii Executivului de la Paris:

”Jucătorii francezi din industria nucleară îi susțin pe toți partenerii noștri europeni, în special Ungaria, în toate abordările și în toate proiectele pe care le desfășoară pe teritoriul lor, atâta timp cât respectă cu strictețe cadrul european de sancțiuni internaționale. Până în prezent, sancțiunile europene [împotriva Rusiei] nu vizează industria nucleară. În situația în care companiile franceze doresc să se angajeze în parteneriate cu alți actori europeni, nu îi vom împiedica să facă acest lucru”, a declarat, pentru Le Monde, un oficial francez din anturajul ministrei pentru Tranziție Energetică, Agnès Pannier-Runacher.

În ciuda împrumutului contractat de Ungaria din Rusia, pentru construirea centralei de la Paks, ”beneficiarii finali” ai lucrărilor vor fi maghiarii, argumentează oficialii francezi, insistând și asupra nevoii climatice de a ne debarasa de centralele care funcționează cu cărbune sau gaz.

Conform unor date valabile în 2020, energia nucleară reprezenta aproape jumătate din producția de electricitate a Ungariei (cca. 46%).

Un alt argument pentru implicarea francezilor în proiectul nuclear maghiar este acela că firma franceză Framatome livrase deja sistemele de control și de siguranță pentru cele patru reactoare de la Paks aflate actualmente în operare. Acestea au fost puse în funcțiune în anii 1980 și folosesc încă tehnologie sovietică.

scroll to top