Închide

#TOPSTORY2022: Tânăr de 29 de ani, chipeș și educat. Faceți cunoștință cu cel mai bogat millennial european!

Avatar
Mark Mateschitz

Foto: fortune.com

Timp de citire: 2 minute

Red Bull îți dă aripi – iar în cazul noului său coproprietar, în vârstă de aproape 30 de ani, îți acordă și titlul de cel mai bogat milenial din Europa. Cetățeanul austriac Mark Mateschitz (foto) a moștenit recent o participație de 49% din companie de la tatăl său, Dietrich, care a creat imperiul Red Bull de mai multe miliarde de dolari în anii 1980 și care a decedat la vârsta de 78 de ani în urmă cu trei săptămâni.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, moștenirea celei mai mari firme de băuturi energizante din lume și a două echipe de curse de Formula 1, Red Bull Racing și Alpha Tauri (Torro Rosso), ridică averea lui Mateschitz la 15,7 miliarde de dolari.

Acest lucru îl face cel mai bogat milenial din Europa și al patrulea cel mai bogat milenial din lume, după Zhang Yiming, fondatorul companiei mamă a TikTok ByteDance, fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, și moștenitorul Walmart, Lukas Walton.

Potrivit cifrelor Bloomberg, Mateschitz era a 93-a cea mai bogată persoană din lume la 11 noiembrie a.c.

Cine este Mark Mateschitz?

Mateschitz a crescut în Austria, a urmat cursurile Universității de Științe Aplicate din Salzburg înainte de a-și lansa în 2018 propria afacere de băuturi, care produce bere și limonadă din apa care provine de la unul dintre cele mai vechi izvoare din Austria.

Mark And Dietrich Mateschitz
Foto: dmarge.com

Mateschitz-care a fost acționar la Red Bull înainte ca tatăl său să moară – este singurul copil și a moștenit întreaga participație a tatălui său la Red Bull. Restul companiei este deținut de familia regretatului său cofondator, antreprenorul thailandez Chaleo Yoovidhya.

Ce rol va juca Mark la Red Bull?

Săptămâna trecută, Mateschitz le-a spus angajaților Red Bull că un consiliu de administrație va supraveghea conducerea afacerii după moartea tatălui său. El a adăugat că a demisionat din funcția de șef al departamentului de produse organice al Red Bull, o decizie despre care a spus că “nu a fost ușoară”, deoarece proiectul era “foarte aproape de inima mea”.

“Dar nu cred că cineva ar trebui să fie atât angajat, cât și acționar al aceleiași companii. Mă voi concentra pe rolul meu de acționar și voi interpreta acest lucru și mă voi exprima într-un mod care are sens pentru mine”, a adăugat el într-o notă internă.

Mark Mateschitz
Foto: Wings For Life

Red Bull, companie-simbol pe piața energizantelor

De la înființarea sa, în urmă cu aproape patru decenii, Red Bull a ajuns să devină un colos al sectorului băuturilor și un brand recunoscut la nivel mondial, cu o prezență în industriile jocurilor de noroc, sportului și divertismentului.

Compania a declarat că a avut venituri anuale de 7,8 miliarde de euro (8 miliarde de dolari) în 2021, după ce a vândut aproape 10 miliarde de doze din băutura sa emblematică.

Odată cu acumularea averii sale, Dietrich Mateschitz a cumpărat mai multe bunuri de lux, potrivit Bloomberg, inclusiv o insulă din Fiji și castele în țara sa natală, Austria.

Înainte de a muri luna trecută, în urma unei lupte îndelungate cu cancerul, miliardarul “Didi” Mateschitz, cel mai bogat om din Austria, a dat instrucțiuni clare ca toți angajații săi din țară să primească o primă consistentă.

scroll to top