Țară sud-americană în sprijinul producătorilor auto: Plănuiește lansarea industriei de litiu a țării
Președintele chilian Gabriel Boric, care dorește să extindă industria de litiu a țării, aflată de mult timp în impas, a însărcinat compania de stat Codelco, cel mai mare producător de cupru din lume, să conducă activitatea de dezvoltare a metalului alb necesar pentru bateriile vehiculelor electrice, potrivit Reuters.
Chile este deja al doilea producător mondial de litiu, după Australia. Dar cererea explodează la nivel mondial, deoarece producătorii de automobile se pregătesc să producă vehicule electrice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Țara se află deasupra celor mai mari zăcăminte cunoscute de litiu din lume, iar anunțul făcut de Boric în aprilie a conferit Codelco responsabilitatea de a negocia acorduri cu noi companii, precum și cu actualii mineri de litiu Albemarle și SQM.
Scopul este de a determina companiile să intre în parteneriat voluntar controlat de stat înainte de expirarea contractelor lor existente. În același timp, Codelco vrea să își sporească producția de cupru, care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol.
Unii analiști s-au întrebat dacă această companie de cupru fără experiență ca miner de litiu poate aborda ambele provocări în același timp. Dar cunoscătorii din industrie au declarat pentru Reuters că Codelco își va concentra probabil propriile resurse pe cupru, în timp ce va negocia contracte pentru operațiunile cu litiu și va lăsa alți mineri să facă treaba.
“S-ar putea ca Codelco să contribuie doar cu capital”, a declarat una dintre sursele cu cunoștințe despre luarea deciziilor executive, o strategie prin care firma de stat ar putea deține o participație majoritară în viitoarele proiecte, dar ar putea lăsa operațiunile în seama partenerilor privați.
Chile ar putea ajunge să recreeze modelul pe care Indonezia l-a folosit cu Freeport-McMoRan, unde firma a renunțat la controlul majoritar în favoarea statului, dar a rămas operator, a declarat un fost director executiv al Codelco.
“Codelco poate rezolva problema litiului cu relativ puțini oameni”, a adăugat persoana respectivă, care a cerut să nu fie numită din cauza caracterului sensibil al discuțiilor în curs. “Codelco poate avea 51%, dar nu cred că va fi operatorul”.
Litiul, evaporat din iazurile de saramură din salinele de mare altitudine din Chile, este râvnit de Tesla, BMW și de toți ceilalți producători de automobile la nivel mondial. De asemenea, este căutat de guvernele de la Berlin la Beijing, care au nevoie de el pentru a alimenta trecerea la energia regenerabilă.
Două surse de la Codelco care cunosc planificarea și strategia resurselor au declarat că unitățile de litiu sunt conduse de echipe compacte și că nu există niciun plan pentru angajări majore, în timp ce discuțiile cu SQM și Albemarle avansează.