Țara unicornilor | Cele mai promițătoare 10 startup-uri din Estonia în anul 2021
Estonia este țara din lume cu cel mai mare număr de unicorni raportat la populație, iar o scurtă enumerare a celor mai cunoscute startup-uri pornite din micuțul stat baltic – Bolt, Skype, TransferWise, Nortal, Cleveron – oferă destule indicii despre interesul pe care îl stârnesc ideile de afaceri venite dinspre Tallinn. Publicația EU-Startups a realizat un top 10 al celor mai promițătoare startup-uri estoniene care se anunță pentru acest an.
Topul cuprinde startup-uri înființate între anii 2017 și 2020.
So.fa.dog – Fondată foarte de curând, în 2020, acest startup tânăr își propune să inoveze modul în care consumăm știri. Creată pentru persoanele care s-au săturat de reclame sau de articole foarte lungi și doresc să ajungă rapid la subiect, aplicația de știri bazată pe videoclipuri oferă cele mai recente știri celor care nu au timp de pierdut. Mai mult, aplicația promite că toate clipurile sale informative sunt ”create de om”, de către editori video și jurnaliști profesioniști, nu prin instrumente de inteligență artificială. Startup-ul a atras o finanțare de 600.000 de euro în vara anului trecut.
Modularbank – Startup-ul fintech Modularbank a fost fondat în 2019 și dorește să creeze utilizatorilor servicii financiar-bancare cu minime bătăi de cap. Platforma sa API este concepută pentru companiile care doresc să ofere rapid servicii financiare de calitate, adaptate clienților lor. În decembrie 2020, startup-ul cu sediul în Tallinn a obținut aproximativ 4 milioane de euro într-o finanțare inițială de mare succes.
Salv – Fondată în 2019, startup-ul Salv apărut la Tallinn, vrea să revoluționeze sectorul de conformare financiară cu ajutorul tehnologiei inteligente. Prin intermediul platformei sale împotriva spălării banilor și combaterii criminalității, Salv oferă companiilor șansa de a-și desfășura activitatea, fără a fi puse în pericol de acte de criminalitate financiară. În decembrie 2020, startup-ul de prevenire a spălării banilor a obținut o nouă rundă de finanțare de 1,5 milioane EUR.
Viveo Health – Este un healthtech startup creat în 2018, prin crearea unei platforme rapide, simple și sigure de ”e-sănătate”, grație căreia asistența medicală poate fi accesibilă tuturor. Misiunea lor actuală țintește departe: să facă asistența medicală accesibilă cel puțin unui miliard de persoane până în 2025. Compania a obținut finanțare de 2 milioane EUR în martie 2020, chiar în mijlocul celor mai stricte măsuri de restricție din Europa, la începutul crizei sanitare determinate de pandemie. Probabil că, fără să vizeze asta, runda de finanțare pentru Viveo Health a picat tocmai în cel mai potrivit moment.
Mercury.io – Înființat în 2018, acest startup fintech, cu birouri la Tallinn și Londra, oferă un întreg ecosistem de soluții de plată pentru investițiile în criptomonede. În 2020, echipa startup-ului a obținut 2,5 milioane EUR, pentru a-și extinde gama de soluții.
Crypterium – Un alt startup destinat criptomonedelor. A fost fondat tot la Tallinn, în 2017, construind o aplicație mobilă care transformă monedele utilizatorilor în bani clasici, pentru a putea fi cheltuiți cu aceeași ușurință ca numerarul. De la cumpărături în magazinele online, la plata facturilor, la trimiterea de bani în străinătate, startup-ul le rezolvă pe toate. Acum, echipa cuprinde peste 75 de persoane și tocmai au lansat o campanie de finanțare colectivă (crowdfunding) pe Seedrs, pentru a-și duce misiunea mai departe.
CoinMetro – CoinMetro este o platformă financiară care își propune să reprezinte viitorul inovației tehnologiei blockchain. Fondată în 2017 la Tallinn, platforma vrea să umple prăpastia dintre finanțarea tradițională și tehnologia blockchain, oferind suport pentru cumpărarea, tranzacționarea și investițiile în criptomonede, precum și furnizarea de servicii de tip ”market watch” în timp real. Echipa colaborează, de asemenea, cu autoritățile de reglementare din mai multe jurisdicții pentru a îmbunătăți în continuare cadrul de reglementare al industriei.
Katana – Startup-ul oferă soluții software moderne pentru afaceri din producție și gestionarea stocurilor acestora. Fondată în 2017, Katana propune o interfață vizuală modernă și un motor de rezervare automată, care le permite producătorilor să-și automatizeze fluxurile de lucru, să își prioritizeze comenzile și să cunoască disponibilitatea materiilor prime și a produselor finite – totul în timp real. În ianuarie 2020, startup-ul a obținut o finanțare inițială de 2,4 milioane EUR, ceea ce le-a permis să se dezvolte remarcabil în timpul pandemiei.
MeetFrank – Este un consilier personal de carieră, care funcționează ca o ”aplicație de recrutare secretă”. Utilizatorii se înscriu, iar în 90 de secunde primesc deja recomandări personalizate pentru joburi pe care altfel nici nu le-ar fi putut descoperi. Cu 10.000 de recomandări reușite în fiecare lună, aplicația are deja peste 400.000 de utilizatori în întreaga Uniune Europeană. Echipa startup-ului a obținut recent 1,5 milioane de euro într-o rundă de finanțare.
Dashbird – Este o platformă de monitorizare fondată în 2017, care își propune să ajute companiile să găsească și să prevină instantaneu erorile în cloud-computing. Compania are printre clienți peste 10.000 de dezvoltatori și peste 4.000 de companii, startup-ul aflându-se în continuare pe un trend ascendent în privința numărului de clienți. În 2020, startup-ul a strâns 1,7 milioane EUR într-o rundă de finanțare foarte profitabilă.