Agenția Internațională a Energiei (AIE) a recunoscut “deficiențele” în modul în care este contabilizată energia din biomasă în statisticile naționale, după ce mai multe țări din UE au raportat o creștere bruscă a arderii de lemn în sectorul rezidențial pentru a-și atinge obiectivele privind energia regenerabilă pentru 2020, potrivit Euractiv.
Biomasa este adesea prezentată ca un gigant energetic trecut cu vederea, Comisia Europeană afirmând că este “principala sursă de energie regenerabilă în UE, cu o cotă de aproape 60%” – mai mult decât energia eoliană și cea solară la un loc.
Cu toate acestea, experții sunt de acord că aceste cifre sunt probabil supraevaluate din cauza modului în care biomasa este contabilizată în statisticile UE privind energia regenerabilă, în special atunci când este arsă pentru încălzire.
“Cel mai rău mod de a arde biomasa este să o faci într-un foc deschis”, a declarat Jan Rosenow, director de programe europene în cadrul Regulatory Assistance Project (RAP), un think-tank specializat în energie curată.
Potrivit lui Rosenow, aproximativ 30% din energia conținută într-un buștean de lemn este transformată în căldură utilizabilă atunci când este arsă într-un șemineu, în timp ce restul de 70% este pur și simplu pierdută și “se duce pe coșul de fum”.
Totuși, acest lucru nu este reflectat în statisticile oficiale ale UE, care presupun că 100% din biomasă este arsă eficient.
În schimb, alte tehnologii de încălzire din surse regenerabile, cum ar fi pompele de căldură, care funcționează pe bază de energie electrică, sunt măsurate în funcție de o altă măsurătoare: producția de energie sau energia utilă.
Rezultatul, potrivit lui Rosenow, este că încălzirea pe bază de biomasă pare disproporționat de mare decât este în realitate în rapoartele statistice oficiale ale UE.
“Biomasa este contabilizată în termeni de energie primară, nu de energie utilă. Dacă ați folosi energia utilă, excluzând deșeurile de energie, probabil că ar fi mult mai mică”, a declarat acesta într-un interviu pentru EURACTIV.
AIE recunoaște “slăbiciunile” metodologiei
Metoda de măsurare a “energiei primare” utilizată pentru măsurarea biomasei nu se reflectă doar în statisticile UE, ci este o convenție internațională care este utilizată și de majoritatea țărilor din întreaga lume, precum și de Organizația Națiunilor Unite și de Agenția Internațională pentru Energie.
Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a recunoscut că decalajul statistic dintre energia primară și energia utilă este problematic și trebuie abordat.
“Este o observație bună, care necesită o analiză foarte bună”, a declarat Birol pentru EURACTIV atunci când a fost întrebat despre modul în care este raportată energia din biomasă în statisticile energetice. “Metodologia actuală, cred că are unele puncte slabe”, a recunoscut el, spunând că problema “merită o analiză atentă din partea guvernelor noastre și, de asemenea, din partea industriei”. “Dar recunosc, există unele puncte slabe”.
Birol a vorbit cu EURACTIV pe 30 noiembrie, în timp ce se afla într-o vizită la Bruxelles pentru a promova pompele de căldură ca alternativă de energie curată la gazele fosile rusești.
Într-un raport recent al AIE, Birol a declarat că pompele de căldură sunt “o parte indispensabilă a oricărui plan de reducere a emisiilor și a utilizării gazelor naturale”, deoarece sunt hiper-eficiente, nu afectează clima și ajută consumatorii să reducă consumul de energie.
Cu toate acestea, convențiile statistice actuale fac ca pompele de căldură și alte soluții de încălzire electrică să pară nesemnificative în comparație cu biomasa, a cărei contribuție la obiectivele UE în materie de încălzire din surse regenerabile este calculată în termeni de energie primară.
Mai rău, această lacună statistică acționează ca un stimulent pentru țările UE de a încuraja arderea lemnului ca sursă de energie pentru a-și atinge obiectivele privind energia regenerabilă, a declarat Rosenow.
“Modul în care este tratată în cadrul directivei privind energia regenerabilă este că, cu cât arzi mai multă biomasă, cu atât mai bine pentru obiectivul tău”, a explicat el. “Țările UE care au o cotă foarte mare de energie termică din surse regenerabile tind să fie țările care ard multă biomasă. Iar dacă o ard ineficient, este și mai bine pentru că primesc mai multe credite.” “Chiar nu are niciun sens, dar acesta este modul în care sunt făcute statisticile”, a declarat Rosenow pentru EURACTIV.
Impactul încălzirii globale
Includerea biomasei ca sursă de încălzire regenerabilă are implicații dincolo de statistici: Aceasta ar putea fi, de asemenea, un factor semnificativ al emisiilor de încălzire globală, spun activiștii.
Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, UE a stabilit obiective de creștere a stocării CO2 în păduri, soluri și alte rezervoare de sol, care aspiră dioxidul de carbon din atmosferă și contribuie la atenuarea încălzirii globale.
Însă, potrivit unor cercetări recente, Uniunea Europeană își pierde rapid rezervoarele de carbon din păduri, iar recoltarea de lemn pentru biomasă este un factor-cheie în acest sens.
“Există o legătură clară între recoltarea de biomasă și pierderea rezervoarelor de carbon în unele state membre”, potrivit Partnership for Policy Integrity (PFPI), o organizație non-profit cu sediul în SUA, care a publicat cercetarea în noiembrie anul trecut.
Potrivit cercetătorilor, consumul de energie din biomasă a crescut de peste două ori în UE din 1990, cea mai mare parte a creșterii având loc începând cu 2002, după ce UE a emis prima directivă care include biomasa ca energie regenerabilă.
Pentru autorii studiului, politicile UE privind biomasa trebuie să fie schimbate de urgență pentru a opri pierderea rezervoarelor de carbon din pădurile europene și pentru a ține sub control încălzirea globală.
“Atingerea stabilității climatice va necesita o cantitate mult mai mare de stocare a carbonului în păduri, ceea ce va fi imposibil dacă nu se reduce semnificativ recoltarea biomasei”, se arată în raport.
Țările UE raportează o creștere bruscă a arderii de lemn la domiciliu
Dintre țările UE, mai multe guverne au profitat deja de această lacună statistică.
La începutul deceniului trecut, mai multe state membre au raportat creșteri bruște ale arderii rezidențiale a lemnului, ceea ce le-a permis să își atingă obiectivele privind energia regenerabilă pentru 2020 convenite la nivelul UE.
Acesta a fost cazul, de exemplu, al Ungariei, care și-a revizuit metodologia de evaluare a utilizării rezidențiale a lemnului în 2015 și a aplicat-o retroactiv începând cu 2010.
“Rezultatul a fost o creștere de 250% peste noapte a consumului de lemn rezidențial raportat, ceea ce a permis apoi Ungariei să pretindă că și-a depășit obiectivul de energie regenerabilă impus de UE la acea vreme”, se arată într-un raport pentru 2020 realizat de fondatorul PFPI, Mary S. Booth, și de cercetătorul Ben Mitchell.
În mod surprinzător, chiar și lemnul necombustit este contabilizat în statisticile UE ca energie regenerabilă, a constatat raportul PFPI.
Dar Ungaria nu a fost singura țară din UE care a folosit acest truc statistic.
În Slovacia, ponderea energiilor regenerabile în mixul energetic a sărit brusc de la 11,9% la 16,9% în 2019, după ce a fost realizat un sondaj în rândul gospodăriilor pentru a estima utilizarea biomasei pentru încălzire și răcire.
Iar în Polonia, mass-media a raportat o schimbare similară a metodologiei care arată o utilizare mult mai mare a lemnului în cazanele, șemineele și bucătăriile casnice, se arată în raportul PFPI.
Potrivit cercetătoarei Mary S. Booth, este destul de grav că lemnul nears pentru încălzire rezidențială este luat în calcul pentru atingerea obiectivelor UE privind energia regenerabilă.
“Dar un scandal potențial și mai mare este faptul că mai multe țări și-au “revizuit” estimările privind cantitatea de lemn arsă pentru încălzirea rezidențială, permițându-le astfel să își atingă brusc obiectivele privind energia regenerabilă”, a declarat ea pentru EURACTIV prin e-mail.
Ca urmare, arderea biomasei solide a reprezentat aproximativ 40 % din energia contabilizată pentru obiectivul UE privind energiile regenerabile în 2020, potrivit raportului PFPI.
Bruxelles refuză să comenteze
Comisia Europeană, care supervizează colectarea datelor de la statele membre prin intermediul agenției sale Eurostat, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată de EURACTIV despre problema statistică cu biomasa.
Cu toate acestea, o sursă din UE familiarizată cu această chestiune a declarat pentru EURACTIV că ar fi prea solicitantă recalcularea datelor.
“Datele pentru energia utilă nu sunt colectate ca statistici europene, deoarece ar impune o sarcină excesivă asupra sistemului de raportare pentru statisticile energetice”, a declarat sursa, vorbind sub rezerva anonimatului.
În plus, biomasa nu este singura sursă de energie a cărei contribuție statistică este calculată pe baza consumului de energie primară, a adăugat sursa, precizând că “exact aceeași metodologie” este folosită pentru “toți combustibilii” în convențiile statistice.
“Biocombustibilii solizi (biomasa) sunt tratați exact la fel ca și gazele naturale și combustibilul pentru încălzire, ca exemplu”, a precizat sursa UE.
Potrivit lui Rosenow, reticența față de schimbare este cauzată și de rezistența din partea țărilor nordice și a Austriei, care au obținut cote ridicate de energie regenerabilă datorită biomasei.
Schimbarea metodologiei “le-ar face practic să arate mult mai rău”, a spus el. “Iar aceasta este o piedică majoră în această discuție”.
La rândul său, industria bioenergiei a respins sugestiile potrivit cărora biomasa ar avea o importanță disproporționată în statisticile UE din cauza metodologiei de calcul.
“Acest lucru se datorează faptului că utilizarea producției de energie în loc de aportul de energie ar fi greșită și ar induce în eroare în ceea ce privește datele, având în vedere versatilitatea și diversitatea prezente în aparatele alimentate cu biomasă”, a declarat Bioenergy Europe, o asociație comercială.
Mai degrabă, aceasta a declarat că datele privind utilizarea biomasei în gospodării “reprezintă probabil o subestimare” din cauza biomasei recoltate local pe proprietăți private, care nu este vândută pe piață.
“Toate soluțiile regenerabile sunt necesare, iar eforturile noastre trebuie să se concentreze pe creșterea cotei de energie regenerabilă și pe încetarea dependenței noastre de combustibilii fosili nesustenabili”, a declarat asociația pentru EURACTIV într-o declarație trimisă prin e-mail.