Țările UE sunt departe de a îndeplini obiectivele de emisii pentru 2030
Doar șase din cele 27 de state membre ale UE au prezentat planuri naționale privind clima care sunt la zi, potrivit Euronews.
Conform unui studiu care analizează planurile naționale privind clima, 12 state membre ale UE nu își vor atinge obiectivele climatice naționale în temeiul Regulamentului privind partajarea eforturilor (ESR). Alte șapte riscă să nu își atingă obiectivele.
În cazul în care nu își îndeplinesc obiectivele de reducere a emisiilor, acestea ar putea fi nevoite să plătească penalități financiare.
ESR este un cadru de politică – parte a pachetului UE privind clima și energia – care stabilește obiective naționale obligatorii privind gazele cu efect de seră pentru cele 27 de state membre. Acesta le impune acestora să reducă în mod colectiv emisiile cu 40 % (comparativ cu 2005) până în 2030.
Statele membre trebuie să îndeplinească obiectivele climatice pentru cinci sectoare-cheie: transportul rutier, clădirile, industria mică, deșeurile și agricultura. Fiecare obiectiv este ajustat în funcție de PIB-ul unei țări, națiunile mai bogate având cerințe mai stricte.
Conform planurilor actuale ale țărilor UE, emisiile ar urma să scadă doar cu 35,5% până în 2030 – cu 4,5% mai puțin decât obiectivul de 40%. Iar unele țări au rezultate mult mai slabe decât altele.
Ce țări din UE sunt pe cale să nu atingă obiectivele privind emisiile?
Conform raportului realizat de Transport & Environment (T&E), cele două țări cu cele mai slabe performanțe sunt Germania și Italia. Se estimează că Germania nu își va atinge obiectivele climatice cu 10%, iar Italia cu 7,7%.
Se estimează că Franța își va atinge obiectivele doar cu o marjă foarte mică, iar orice regres în ceea ce privește politicile sau chiar o iarnă friguroasă care să ducă la creșterea consumului de energie ar putea însemna un eșec.
Conform planurilor prezentate de Țările de Jos, țara este, de asemenea, pe cale să își atingă obiectivele.
În cadrul ESR, țările care nu își îndeplinesc obiectivele climatice pot cumpăra credite de carbon de la cele care le îndeplinesc. Prețul acestor credite este stabilit de cele două țări care încheie acordul. Conform previziunilor experților, fiecare dintre acestea ar putea fi comercializat la un cost mediu de 129 EUR.
Statele membre susceptibile de a acumula cea mai mare cantitate de credite excedentare sunt Spania, Grecia și Polonia. Se preconizează că Spania va înregistra o depășire de 7% și ar putea primi aproximativ 10 miliarde EUR de la țările care nu sunt pe drumul cel bun.
Totuși, potrivit studiului, Germania singură ar putea consuma 70% din aceste credite disponibile. Țara s-ar putea confrunta cu o factură de 16,2 miliarde EUR. Italia s-ar putea confrunta cu costuri echivalente cu 15,5 miliarde EUR.
Dar, avertizează raportul T&E, având în vedere că atât de multe țări nu își vor atinge obiectivele, este probabil să existe o penurie de credite. Acest lucru ar duce la creșterea prețurilor, deoarece ar putea duce la un război al ofertelor în 2030.
Sancțiunile cu care s-ar putea confrunta țările sunt ”halucinante”
Potrivit T&E, există încă timp pentru rectificarea politicilor guvernamentale în vederea atingerii acestor obiective pentru 2030.
“Suma uriașă a penalităților pe care țările ar putea fi nevoite să le plătească în 2030 este uluitoare”, a declarat Sofie Defour, director pentru climă la T&E, la publicarea raportului în iunie. “Țările se confruntă cu o alegere clară: să plătească miliarde vecinilor lor pentru datoria lor de carbon sau să pună în aplicare noi politici care îmbunătățesc viața propriilor cetățeni, cum ar fi izolarea locuințelor.”
Germania și Italia, de exemplu, ar putea pune în aplicare noi măsuri de creștere a utilizării vehiculelor electrice, de izolare a clădirilor și nu numai.
Țările trebuiau să prezinte noile planuri naționale privind energia și clima (NECP) la 30 iunie, însă doar patru au respectat termenul limită – Țările de Jos, Danemarca, Finlanda și Suedia. ESR este o măsură-cheie în aceste planuri, dar doar câteva țări au anticipat că își vor atinge obiectivele în proiectele lor de texte.
Doar șase – Croația, Cehia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia și Spania – au primit o notă de trecere clară din partea Comisiei, care evaluează planurile. Danemarca a adus unele modificări proiectelor sale de documente, inclusiv în domenii legate de ESR, ceea ce, în opinia sa, o pune acum pe calea cea bună pentru a-și atinge obiectivele.