Închide

Taylor Swift devine miliardară după succesul răsunător al Eras Tour, un statut rar printre artiști

Avatar
F1ll83kx0aal3gf

Foto: Twitter Taylor Swift

Timp de citire: 3 minute

Turneul Eras a lui Taylor Swift a generat la fel de mulți bani ca economiile unor țări mici. Versiunea cinematografică domină box office-ul. Noua ei înregistrare a unui album vechi de nouă ani, 1989, se așteaptă să fie unul dintre cele mai bine vândute discuri ale anului, potrivit Bloomberg.

Taylor Swift, după cum pot atesta chiar și cei mai ocazionali observatori ai culturii pop, este peste tot. Iar într-unul dintre cei mai mari ani ai carierei sale de aproape două decenii, ea a obținut un statut și mai rarefiat: miliardară.

Succesul turneului Eras – un eveniment de mărimea unui Super Bowl care a cuprins numeroase orașe și care a doborât recorduri, a stârnit frenezia biletelor și chiar a provocat echivalentul unui mic cutremur – a propulsat averea netă a vedetei pop peste 1 miliard de dolari, potrivit unei analize Bloomberg News. Ea este unul dintre puținii artiști de divertisment care au ajuns la acest statut doar pe baza muzicii și a performanțelor, rezultatul muncii și talentului, dar și al unui marketing și al unei sincronizări inteligente.

Scrierea prolifică de cântece, negocierile în jurul streaming-ului și decizia isteață de a-și reînregistra primele șase albume i-au permis să creeze un succes financiar masiv într-o perioadă în care muzicienii și-au pierdut influența în industrie. Relația strânsă pe care a cultivat-o cu milioanele sale de fani înfocați a dus la un grup demografic mai unitar decât aproape orice partid politic, fapt demonstrat de schimbul de brățări de prietenie inspirate de Swift, care a devenit un ritual universal printre cei care merg la concerte.

Luat împreună, Swift Inc. este în esență un conglomerat multinațional cu cea mai devotată bază de clienți din lume, cu cel mai carismatic director general și cu o putere economică semnificativă. Cele 53 de concerte susținute de cântăreață în SUA în acest an au adăugat 4,3 miliarde de dolari la produsul intern brut al țării, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.

“Pe lângă faptul că este un talent generațional, Taylor Swift este un mare economist”, a declarat Carolyn Sloane, economist al muncii la Universitatea din Chicago. “Taylor are idei grozave, este capabilă să își extindă ideile și pare să fie destul de avidă de risc”.

Deși abundă estimările privind profiturile Eras de la Swift, analiza Bloomberg este conservatoare și se bazează doar pe activele și câștigurile care au putut fi confirmate sau urmărite din cifrele făcute publice. Calculul a luat în considerare următoarele: valoarea estimată a catalogului ei muzical și a celor cinci case, precum și câștigurile obținute din acordurile de streaming, vânzările de muzică, biletele la concerte și marfa.

Estimările țin cont de impactul impozitului pe venit, de costurile de producție și de călătorie din turnee și de comisioanele plătite managerilor și agenților. Swift și reprezentanții ei nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Turneul Eras, care va fi reluat luna viitoare cu nouă concerte în America de Sud, este un exemplu al simbiozei care a caracterizat cariera lui Swift. După ce a lansat un torent de melodii în timpul pandemiei, vedeta a revenit în circuitul de concerte exact când lumea avidă de muzică live era pregătită să cheltuiască, ajutând Eras să adune peste 700 de milioane de dolari în vânzări de bilete pentru spectacolele susținute până în prezent, potrivit estimărilor Bloomberg. Biletul mediu a costat 254 de dolari, deși mulți oameni au plătit mult mai mult pe piața de revânzare.

Swift însăși a primit o mențiune în Cartea bej a Băncii Rezervei Federale din Philadelphia din luna iunie pentru că a stimulat creșterea economiei orașului, în timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a indicat că cheltuielile pentru fenomene culturale precum concertele Eras, turneul Renaissance World Tour al lui Beyonce și filmul Barbie se află în atenția factorilor de decizie politică, în timp ce aceștia dezbat noi majorări ale ratelor dobânzii și stabilesc cum se descurcă consumatorul american.

scroll to top