Țeapa imobiliară a secolului: Mega-proiectul de la Cluj al unor foști, actuali și viitori (?) pușcăriași a intrat în insolvență


Autor:    -  
Transilvania Smart City
Sursa foto: Transilvania Smart City / Facebook.

Timp de citire: 7 minute

Tribunalul Iflov s-a pronunțat recent (7 și 10 aprilie 2023) în două dosare prin care se cerea insolvența firmei Realtopfarma SA, deținută de soțul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, prin care urma să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România – Transilvania Smart City din Cluj-Napoca, scrie publicația locală Actual de Cluj.

Unul dintre dosare a fost deschis de creditorul ROCREDIT IFN SA, iar al doilea firmele și persoanele creditoare – SDC IMOBILIARE SRL, TRUCK SERVICE S.R.L., CESACO INVEST SRL, APOLLO JUNIOR SRL, CABINET DE AVOCAT SORIN BOLDI DIN BAROUL BUCURESTI, PETROVAN GHEORGHE, TUDOR ADRIAN INVEST SRL, TRANSILVANIA SMART ARCHITECTURE SRL, PETROVAN MARIANA LIVIA.

În cele din urmă, dosarele au fost comasate, primind soluție comună. Așadar, în urma declarării insolvenței, toate aceste firme intră la masa credală.

Interesant este că SDC Imobiliare este chiar firma dezvoltatorului clujean Ștefan Berciu, parteneră în proiectul-mamut alături de Realtopfarma SA.

În calitate de administrator judiciar provizoriu a fost desemnată societatea DASCAL INSOVENCY SPRL.

”Actual de Cluj” face o trecere în revistă a celor mai importante elemente legate de proiectul Transilvania Smart City, întregind portretul unei afaceri care ar putea să devină una dintre cele mai mari țepe imobiliare din România, pusă la cale de o grupare trans-partinică, de care nu este străin nici primarul Clujului, Emil Boc (subl. n.):

Proiectul „Transilvania Smart City” a fost lansat, spre finele anului 2021, într-o amplă campanie de publicitate, inclusiv edilul Clujului Emil Boc lăudând public ”marea investiție” care urmează să revitalizeze complet o zonă neconstruită din municipiul Cluj Napoca, respectiv cele câteva zeci de hectare din dealul Borzaș (cartierul Someșeni, zona străzii Moș Ion Roată), zonă cu vedere spre groapa de gunoi Pata Rât.

Cu acest proiect, încă de la început s-a identificat Elena Udrea (fost ministru în Guvernul Boc), personaj controversat care în prezent se află în închisoarea, condamnată pentru fapte de corupție.

Udrea n-a ascuns niciodată că se află în spatele acestui proiect, ba dimpotrivă, în perioada în care se făceau demersuri pentru autorizarea proiectului la Primăria lui Emil Boc, ea a avut grijă să-și lipească imaginea de așa zisa ”investiție”, plimbându-se prin centrul orașului de mână cu partenerul ei de viață, Adrian Alexandrov (administratorul firmei Realtopfarma, promotor al proiectului „Transilvania Smart City”).

Ce n-a mai fost spus și trebuie subliniat în mod expres e faptul că deși gruparea Udrea&Realtopfarma a invocat niște forțe oculte, ”securiștii” de la Cluj care urzesc planuri diabolice pentru acapararea așa zisului proiect imobiliar, în realitate oamenii Elenei Udrea n-au deținut niciodată teren pentru derularea acestei investiții și nici fondurile necesare pentru dezvoltarea unei investiții de asemenea calibru.

Conform datelor de la Primăria Cluj Napoca, proiectul imobiliar este împărțit în 3 etape, iar autorizații există doar pentru prima etapă, care implică construcția a doar 5 blocuri și a unei grădinițe

    • În total, în această primă etapă din proiect sunt implicate doar 3 hectare de teren, care în urma unei convenții în instanță, a fost împărțită 50% – 50%, între Ștefan Berciu și Realtopfarma.
    • În a doua etapă a proiectului sunt implicate 5 hectare de teren, care aparțin în totalitate omului de afaceri clujean Ștefan Berciu.
    • În a treia etapă a proiectului sunt implicate 24 de hectare, însă situația juridică a acestui teren nu a fost clarificată nici până în prezent, având în vedere că întreaga suprafață urma să fie achiziționată de la proprietari privați – o familie de evrei care a ipotecat-o. Ampla disputa între Ștefan Berciu și Realtopfarma e legată tocmai de situația acestui teren.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Berciu ar fi plătit sume imense de bani către Realtopfarma, pentru demersurile care vizau ridicarea ipotecii pentru cele 24 de hectare, bani care n-au mai ajuns la destinatar.

Din acest motiv, firma lui Berciu, SDC Imobiliare a cerut executarea silită a Realtopharma, așa cum alte nouă societăți au deschis de asemenea dosare de executare silită pe numele Realtopfarma, pentru diferite creanțe ce implică achiziția unor materiale de construcții și nu numai.

Așadar, din marele proiect imobiliar, gruparea Udrea (Realtopfarma) poate miza doar pentru o suprafața de 1,5 ha, din prima etapă a proiectului, lăudându-se că a cooptat un alt partener, respectiv așa zisul ”consorțiu PHG”, în care sunt implicați omenii de afaceri Maricel Păcuraru, Bobby Păunescu, Miron Mitrea și Cozmin Gușă.

”Noi continuăm negreșit acest proiect, oamenii cu care ne-am asociat dețin banii necesari pentru a continua investiția”, a dat asigurări unul dintre administratorii Realtopharma, Adrian Gurzău (finul Elenei Udrea), pentru Actualdecluj.ro.

Gurzău nu a explicat, contactat în ianuarie 2023, de ce lucrările la etapa I sunt în continuare blocate și de ce creditorii cer executarea silită a firmei Realtopfarma.

Mai mult, Gurzău a evitat să spună că mai mulți clujeni care s-au grăbit cu avansurile își cer acum banii înapoi, exprimându-și îngrijorarea că nu li se răspunde la telefon.

Gruparea atrasă în proiect (consorțiul PHP) are, de asemenea, probleme cu legea, Maricel Păcuraru, patronul postului TV Realitatea, dar și Miron Mitrea au condamnări la activ pentru corupție. La fel și Adrian Gurzău, finul lui Udrea și unul dintre administratorii Realtopfarma.

PUZ-ul aprobat de Consiliul Local pentru investiție îi are ca beneficiari pe beneficiari sunt Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. ȘI S.C. Chester Group Investments S.R.L.

Firma Realtopfarma deține în prezent o autorizație de construcție pentu un ”ansamblu rezidențial imobile de locuințe colective, spații complementare, creșă, spații comerciale, 4.700 de apartamente, faza I: 5 imobile 2S+D+P+8E+9Er, 2S+P+9E+10Er Transilvania Smart City” –  autorizația pentru 227 de unități locative.

Jurnalul.ro a scris, în februarie 2023, că partenerul de viață al Elenei Udrea și-a cedat toate acțiunile pe care le deținea la SC Realtopfarma SA, companie care derulează proiectul  ”Transilvania Smart City” fratelui său mai mare, Marinel Alexandrov. De asemenea, și asociații săi, soții Petrovan (socrii lui Gurzău), au făcut același lucru, acțiunile lor fiind preluate de către fostul deputat PDL Adrian Gurzău.

Amenințări, DNA, servicii secrete, furt de bani, acuzații transpartinice – ingredientele unui scandal cu parfum mafiot

La începutul acestui an, presa din Cluj relata despre cum relațiile armonioase dintre acționarii proiectului au început să se deterioreze în așa hal încât s-a ajuns la plângeri făcute la DNA și demararea unei anchete de către procurorii anti-corupție de la Cluj.

Mai precis, procurorii ar ancheta modul în care primele blocuri ale Transylvania Smart City ar fi fost autorizate de Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că Titus Pop, tatăl arhitectului șef al municipiului, Daniel Pop, lucrează ca și consultat în cadrul proiectului, scria Ziua de Cluj.

După apariția informațiilor în spațiul public, DNA a dat un răspuns “diplomatic”, fără să infirme sau să confirme existența sau inexistența vreunei cauze având ca obiect proiectul.

De asemenea, reprezentanții proiectului imobiliar spun că arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, s-a recuzat de la autorizarea și avizarea acestuia.

O altă acuză ar fi fost că angajații proiectului imobiliar sunt restanți la salarii cu două luni, lucru negat de managementul proiectului, care a punctat că ”Transilvania Smart City” merge mai departe fără probleme.

Scandalul s-a întețit în momentul în care concubinul Elenei Udrea, Alexandru Alexandrov, și fostul deputat Adrian Gurzău – cei care se ocupă de proiectul de la Cluj – au fost acuzați public de furt și de țepuirea celorlalți investitori, printre care și milionarul clujean Ștefan Berciu, proprietarul firmei SDC Imobiliare, de la care cei doi ar fi primit 11,7 milioane de euro care trebuiau redirecționați instantaneu către familia de evrei din Londra de la care fusese achiziționat terenul și care activase o creanță de 19,5 milioane de euro.

Cei doi sunt acuzați că ar fi “rătăcit” 4,5 milioane de euro, reprezentând bani de la investitori și din avansurile date de clienți pentru apartamente. Printre clienți s-ar număra și Neluțu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, care ar fi luat 3 apartamente.

Drept răspuns, Elena Udrea a scris, din închisoare, pe Facebook:

”După ce m-au băgat în pușcărie, grupul de la Cluj continuă să se folosească de justiția pe care o controlează (și alte instituții), ca să preia în mod abuziv proiectul Transilvania Smart City! PS: Dovezi? Evident ca am”.

Conform explicațiilor ulterioare, Udrea s-ar fi referit la Vasile Dîncu, Ioan Rus și Florian Coldea, despre care fostul ministru crede că ar vrea să îi ia cu forța proiectul imobiliar, după o înțelegere cu milionarul Ștefan Berciu.

”Transilvania Smart City” – autoportretul unui oraș SF

În iunie 2021, când a fost prezentat publicului pentru prima dată, mega-proiectul imobiliar de la Cluj se prezenta în felul următor:

Cel mai mare proiect imobiliar din România va fi realizat la Cluj şi va include 10.000 de apartamente, clădiri de birou, un mall uriaş, şcoli, parcuri şi săli de conferinţe. Costurile vor depăşi 700 de milioane de euro.

Compania SDC Imobiliare, alături de mai multe fonduri de investiţii din străinătate, a dat undă verde pentru Transilvania Smart City, cel mai mare şi cel mai scump proiect imobiliar din România.

Proiectul este evaluat la peste 700 de milioane de euro şi include 10.000 de apartamente, un mall, şcoli, supermarketuri, un hotel şi un aparthotel, spaţii de birouri, parcuri şi săli de conferinţă.

Prima etapă, a cărei construcţie va începe încă de luna viitoare, va ocupa trei hectare şi va include 800 de apartamente, un aparthotel, creşă, magazine, cafenea, restaurante, sală de sport, o bancă, un supermarket Lidl şi un parc.

Conform estimărilor, lucrările la obiectivele din prima etapă ar urma să dureze între 18 şi 24 de luni. Tot în această perioadă ar urma să fie ridicat un mall de dimensiuni impresionante, pe o suprafaţă de 100.000 de metri pătraţi.

Dincolo de dimensiunile impresionante şi de investiţiile imense, dezvoltatorii proiectului au preluat o serie de idei parcă direct din filmele SF. Astfel, livrările la domiciliu în interiorul cartierului vor fi facute cu ajutorul dronelor, iar de aici se va putea ajunge la Aeroportul Internaţional Cluj cu o telegondolă, şi ea parte din proiect.

Noul cartier va avea heliport, staţii pentru încărcat maşini electrice, concierge şi staţie pentru drone, cu care vor fi livrate pachete la domiciliu.  În plus, proiectul mai prevede şi amenajarea a două lacuri, un amfiteatru în aer liber, spa şi piscină interioară şi exterioară. Nu în ultimul rând, cartierul va avea propriul sistem de pază, monitorizare şi supraveghere.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!