Închide

Tehnologie nou-nouță | Bulgaria construiește un nou reactor la Kozlodui, la o aruncătură de băț de România

Avatar
Kozloduy Npp

Centrala nucleară de la Kozlodui, Bulgaria. Sursa foto: BNR.bg.

Timp de citire: 3 minute

Bulgaria a început construcțiile la Unitatea 7 a Centralei Nucleare de la Kozlodui, pe malul Dunării, la doar o aruncătură de băț de România (15-20 de kilometri în linie dreaptă de orașul Bechet (jud. Dolj). Noua unitate va folosi o tehnologie americană neutilizată până acum deloc în Europa, iar investiția publică va porni de la o alocație guvernamentală inițială de 250 de milioane de euro, potrivit premierului Nikolai Denkov, citat de publicația Euractiv.com.

Bulgaria va folosi noua tehnologie a companiei americane Westinghouse, care speră să intre pe piața Uniunii Europene prin intermediul proiectului bulgăresc.

În prezent, în lume există doar două centrale nucleare care utilizează tehnologia AP1000 dezvoltată de Westinghouse: una este în China, iar cealaltă în SUA. Și Ucraina și-a exprimat interesul în dezvoltarea de proiecte nucleare bazate pe această tehnologie.

”Compania de stat responsabilă de proiect va primi o alocare de 250 de milioane de euro. Compania va începe negocierile cu firmele care trebuie să construiască cea de-a 7-a unitate a centralei. Termenul limită pentru finalizarea proiectului este 2033”, a spus Denkov.

Potrivit unor surse din piață, citate de ediția în limba bulgară a Euractiv, termenul menționat de Denkov pentru centrala de 1150 de MW este ceva prea optimist, unul mai realist fiind, mai degrabă, 2035. Deși contribuția guvernamentală inițială a fost făcută publică, nu există informații actualizate cu privire la valoarea totală a investițiilor necesare finalizării lucrărilor.

În perioada următoare, ministerul Energiei va trebui să treacă la un proces de selectare a companiilor care să se ocupe cu proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a noii unități.

În prezent, Centrala Nucleară de la Kozlodui funcționează cu două reactoare nucleare de producție sovietică, unde combustibilul nuclear folosit va fi de proveniență americană și franceză.

Potrivit planurilor autorităților centrale de la Sofia, în curând vor începe pregătirile pentru construirea celui de-al 8-lea reactor la Kozlodui, folosind aceeași tehnologie AP1000. Conform planului, activitățile de construcție a celor două noi unități ar trebui să se desfășoare în paralel, iar cea de-a doua ar trebui finalizată după 2-3 ani de la punerea în funcțiune a primeia.

Denkov a declarat că decizia guvernului este una dintre cele mai importante pe care cabinetul le va lua în timpul mandatului său:

”Capacitatea instalată totală a viitoarelor unități 7 și 8 este de 2300 MW, depășind semnificativ capacitatea de 1760 MW a unităților închise 1, 2, 3 și 4 ale CNE Kozlodui.”

El a spus că tehnologia aleasă de Bulgaria pentru aceste reactoare este unică în piața energiei nucleare din Europa:

”Este o tehnologie care permite ca într-un timp foarte scurt să se schimbe puterea reactoarelor, ceea ce este extrem de important pentru managementul stabilității și echilibrării sistemului energetic”.

Capacitatea de a reduce și de a crește rapid puterea unităților de producție a energiei nucleare este vitală, astfel ca acestea să poată fi utilizate pe post de capacități de bază, care să suplimenteze producția energetică din surse regenerabile, în condițiile creionate de Pactul Verde European (Green Deal), potrivit Euractiv Bulgaria.

”Construirea de noi instalații la amplasamentul CNE Kozlodui este cea adecvată soluție, având în vedere infrastructura excelentă disponibilă pentru gestionarea deșeurilor radioactive, pentru protecția fizică a instalațiilor, monitorizarea radio-ecologică și pentru răspunsul prompt în situații de urgență. De asemenea, amplasamentul se bucură de conectivitate cu sistemul energetic național, precum și de personal înalt calificat și instruit la fața locului”, a transmis serviciul de presă al guvernului bulgar.

În iulie, după o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, Denkov a anunțat că Grecia și-a confirmat interesul de a investi în construcția de noi reactoare la CNE Kozlodui, opțiunea alternativă fiind încheierea unui contract pe 20 de ani pentru achiziționarea electricității produsă.

În același timp, președintele bulgar Rumen Radev a criticat guvernul pentru decizia privind noile instalații nucleare.

”Pare-se că CNE va fi construită așa cum s-au făcut și autostrăzile bulgare – în beznă”, a comentat el.

scroll to top