Închide

Tona de ulei se ieftinește, dar prețurile încă vor rămâne mari pentru câteva luni

Avatar
Ulei
Timp de citire: < 1 minut

Uleiul, unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, ar putea să se ieftinească. Prețurile pe tonă au scăzut cu 100 de euro, de la începutul anului, ceea ce înseamnă aproximativ 8%. Motivele principale ar fi producția mai mare anul acesta, estimată la nivel global, dar și faptul că exporturile din Ucraina s-au reluat, după o perioadă de pauză cauzată de război.

Rusia rămâne cel mai mare producător și exportator din lume. Pe locul 2 este Uniunea Europeană, care a surclasat Ucraina și ar urma să aibă o producție de 4,6 milioane de tone de ulei de floarea soarelui anul acesta, cu 4% mai mult față de anul comercial trecut.

În total, producția globală de ulei de floarea soarelui va fi de 20,3 de milioane de tone, cu aproximativ 2 milioane de tone mai mult decât necesarul de consum.

Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerțul cu cereale, a declarat că prețul uleiului la raft trebuie să coboare, dar asta se va întâmpla gradual în 2 – 3 luni.

“Va mai dura 60 – 90 de zile ca să vedem această iefttinire la raft. În ceea ce privește aprovizionarea, prețul semințelor era 530 dolari pe tonă la noi, iar acum s-a ridicat la 570 de dolari pe tonă, din cauză că Rusia pune mari probleme privind exportul de ulei, în Ucraina unitățile de procesare lucrează cu intermitențe și există cerere constantă de semințe de floarea soarelui. În viitor nu vom vedea creșteri de preț la ulei, poate scăderi, dar nu mai devreme de 60-90 de zile”, a declarat Cezar Gheorghe pentru Digi24.

scroll to top