Închide

TOP 3 consumatori electrocasnici de energie. Ce oprim prin casă să mai reducem consumul?

Avatar
woman, fridge, refrigerator

Fotografie de Victoria_rt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O persoană deține în locuința sa minimum patru electrocasnice, pe care le folosește zilnic. Pe lângă aparatura de care nu ne putem debarasa, cea pe care o folosim zilnic, există și alte echipamente electrice, pe care le folosim mai rar, dar, care sunt mari consumatoare de energie electrică.

Sistemele de încălzire a casei

Aparatele pe care le folosim atunci când vrem să încălzim casa, cum ar fi radiatoarele, convectoarele electrice, aerotermele și alte asemenea dispozitive sunt cele mai mari consumatoare de electricitate.

Din păcate, ele pot atinge un nivel de aproximativ 31% din totalul consumului electric dintr-o locuință. De aceea, este important să acorzi deosebită atenție asupra modului în care reduci impactul acestui consumator, în special în sezonul rece, conform B1 TV.

Mai mult, o cauză destul de des întâlnită a consumului crescut de energie sunt pierderile de căldura cauzate de lipsa izolației locuinței, o izolație superficială, veche, cu fisuri.

Boilerele

Pentru a încălzi apa, oamenii folosesc diferite sisteme, precum boilerele, care au un consum energie electrică estimat până la 13.6% din totalul de curent consumat într-o locuință.

În multe apartamente sau case, sistemele de încălzire a apei sunt folosite pe toată perioada anului.
De exemplu, un boiler electric de 80L consumă, în medie, 1,8 kW pe oră.

Trebuie să înmulțim această valoare cu numărul orelor estimat pentru consumul nostru zilnic. Dacă boilerul funcționează 3 ore pe zi, ai un consum zilnic de 5,1 kW.

Următorul pas este înmulțirea acestei valori cu prețul unui kW de la furnizorul tău de energie electrică. Putem presupune că prețul unui kW este de 0,70 lei.

Atunci, pentru trei ore de utilizare pe zi, ai plăti 3,57 lei. Deci, consumul unui boiler electric de 80 L ajunge la aproximativ 107 lei pe lună. Consumul anual al boilerului electric, pentru acest timp de funcționare zilnic, atinge valoarea de 1300 lei.

Sistemele de răcire a casei

Aerul condiționat, pe care îl folosim pentru răcirea locuinței, este un mare consumator de energie electrică. Dar te costă mult mai puțin față de încălzirea casei.

Totuși, se poate ajunge la 10% din consumul total de electricitate, pe timpul verii.

Spre exemplu, în Spania, aerul condiționat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în multe spații publice, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană.

scroll to top