Închide

Războiul Uber vs. taximetriști, faza pe bani: compania le va plăti despăgubiri uriașe

Avatar
Uber

Foto: The Guardian

Timp de citire: 2 minute

Uber a fost de acord să plătească 271,8 milioane de dolari australieni (178,3 milioane de dolari; 140 milioane de lire sterline) pentru a soluționa un proces în Australia, potrivit unei firme de avocatură pentru operatorii și șoferii de taxi.

Maurice Blackburn Lawyers a intentat acțiunea colectivă în numele a peste 8.000 de proprietari, respectiv șoferi de taxi și de mașini de închiriat.Cazul susținea că aceștia au pierdut venituri atunci când gigantul ride-hailing s-a mutat “agresiv” în țară.

“Uber s-a luptat cu dinții și cu unghiile în fiecare moment pe parcurs”, a declarat firma de avocatură, potrivit BBC.

De cealaltă parte, Uber a transmis într-o declarație:

“Începând cu 2018, Uber a adus contribuții semnificative în diverse sisteme de compensare a taxiurilor la nivel de stat, iar prin înțelegerea propusă astăzi, punem aceste probleme moștenite ferm în trecutul nostru”.

Compania nu a dezvăluit valoarea înțelegerii propuse.

“Ar fi nepotrivit să comentăm cu privire la detalii până când acordul nu va fi finalizat și până când tranzacția nu va fi dezvăluită instanței”, a precizat aceasta.

Acțiunea colectivă a fost depusă împotriva Uber în 2019 la Curtea Supremă din statul Victoria din Australia.

“Acest caz a reușit acolo unde multe altele au eșuat. În Victoria, Queensland și Australia de Vest au fost intentate procese împotriva guvernelor și toate au eșuat”, a declarat avocatul principal al Maurice Blackburn, Michael Donelly.

“Ceea ce au cerut membrii grupului nostru nu a fost un alt set de scuze – ci un rezultat – și astăzi l-am obținut pentru ei”, a adăugat el.

Înainte de a se putea face vreo plată, instanța trebuie să aprobe acordul propus ca fiind în interesul superior al membrilor grupului.

Uber, cu sediul în San Francisco, fondată în 2009, operează în aproximativ 70 de țări și în peste 10.000 de orașe la nivel mondial.

De-a lungul anilor, s-a confruntat cu proteste ale taximetriștilor în orașe din întreaga lume.

În decembrie 2023, compania a câștigat un proces intentat împotriva sa de 2.500 de taximetriști din Franța. Un tribunal comercial din Paris a decis că Uber nu a comis acte de concurență neloială. Taximetriștii ceruseră 455 de milioane de euro (495,4 milioane de dolari; 389 milioane de lire sterline).

scroll to top