Închide

Ucrainean judecat în Franța pentru un jaf de milioane. Tabloul de Signac, găsit într-o casă din Kiev

Avatar
Tablou Ucraina Furt Franta Paul Signac

Tabloul de Paul Signac, furat la Nancy, prezentat în 2019 la Kiev după ce a fost găsit. © AFP - Sergei SUPINSKY

Timp de citire: 2 minute

Un ucrainean este judecat în Franța, fiind acuzat că a pus la cale furtul unui tablou de 1,5 milioane de euro descoperit într-o casă din Kiev, la un an după ce a dispărut dintr-un muzeu din Nancy, informează The Guardian.

Lucrarea lui Paul Signac, Le Port de La Rochelle, a dispărut din Musée de Beaux-Arts din Nancy, în nord-estul Franței, în 2018.

Personalul muzeului a fost uimit să descopere o ramă goală pe perete, după ce trei persoane au îndepărtat pânza, au înfășurat-o și au ieșit din muzeu cu ea ascunsă sub o haină de ploaie pe care o purta unul dintre ei, relatează The Guardian.

Tabloul, care măsoară 46 cm pe 55 cm, părea să fi dispărut fără urmă până un an mai târziu, când poliția din Kiev a făcut o razie în locuința unui suspect care ar fi avut legătură cu o crimă. În timp ce îi percheziționau locuința din capitala ucraineană, suspectul anonim le-a spus că într-un dulap se afla un tablou valoros și i-a sfătuit să îl atingă cu grijă.

În timpul interogatoriului, acesta l-ar fi indicat pe compatriotul său, Vadim Huzhva, în vârstă de 64 de ani, aflat în acel moment într-o închisoare austriacă după ce a fost condamnat pentru furtul unui tablou de Renoir la Viena în noiembrie 2018. Huzhva a fost extrădat în Franța la eliberarea sa în iunie 2020.

Huzhva, un colecționar de artă, a negat orice legătură cu furtul și susține că a fost victima unei înscenări. Avocata sa, Samira Boudiba, a declarat pentru ziarul Le Parisien că acuzatul are “multe de spus” în fața instanței.

“El nu apare pe filmarea de supraveghere. Tot ce se vede sunt trei persoane care nu pot fi identificate. Tot ceea ce arată înregistrarea video este ora la care a fost furat tabloul, dar asta e tot. El este acuzat de furtul unui tablou în Franța, ceea ce este ciudat. Fără a intra în conflictul ruso-ucrainean, el spune că este vorba de o conspirație.”, a spus Boudiba.

Huzhva este acuzat și de alte furturi, inclusiv de dispariția unui Renoir de la o casă de licitații franceză din regiunea pariziană în 2017, de furtul a două opere de artă de la o casă de licitații din Versailles și de un tablou din Béziers, în sudul Franței, în 2018.

“Ceea ce ne-a surprins a fost cât de puțin sofisticat a fost furtul. A fost atât de simplu”,

a declarat François Pérain, procurorul din Nancy, atunci când tabloul lui Signac a fost returnat la Nancy în urmă cu doi ani.

“Purtau căști, dar au acționat cu fețele descoperite, au intrat pe la intrarea principală și au ieșit pe aceeași ușă”.

Pictat în 1915, Le Port de La Rochelle face parte dintr-o serie pe care Signac a realizat-o cu porturile La Rochelle, Marsilia, Saint-Tropez și Rotterdam.

Procesul este de așteptat să dureze doar două zile.

scroll to top