Închide

UE încearcă să folosească miliardele de dolari din fondurile ruseşti îngheţate pentru a reconstrui Ucraina

Avatar
flag, landmark, ukraine

Fotografie de Leonhard_Niederwimmer pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană va lansa, miercuri, un grup ad-hoc pentru a investiga modul în care miliardele de dolari din fondurile ruseşti îngheţate, inclusiv rezervele Băncii Centrale, pot fi folosite pentru lucrările de reconstrucţie din Ucraina, a declarat marţi guvernul suedez, transmite Reuters.

“Mandatul este de a contribui la cartografierea fondurilor care au fost îngheţate în Uniunea Europeană… şi, în al doilea rând, la modul în care se poate proceda legal pentru a accesa aceste fonduri”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm.

Nu există niciun model anterior privind modul de gestionare a activelor ruseşti, iar UE trebuie să se asigure că sunt stabilite proceduri legale adecvate, a spus el.

“Contribuabilii ruşi, nu toţi ceilalţi contribuabili, sunt cei care trebuie să suporte costul lucrărilor de reconstrucţie necesare”, a adăugat Kristersson.

Suedia deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Grupul ad-hoc va fi condus de Anders Ahnlid, şeful Oficiului Naţional de Comerţ din Suedia, o agenţie guvernamentală.

Printre activele cheie se vor număra fondurile Băncii Centrale ruseşti, care se aşteaptă să se ridice la zeci de miliarde de dolari, a declarat Ahnlid.

“UE nu a mai folosit niciodată până acum fonduri îngheţate pentru reconstrucţia unei ţări devastate de război, aşa că, într-un anumit sens, păşim pe un teritoriu nou”, a adăugat Ahnlid.

scroll to top