Închide

UE îndeamnă toate marile economii să stabilească obiective climatice mai dure

Avatar
Aa15 2

Sursă foto: nadolu Agency via Middle East Monitor

Timp de citire: 2 minute

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a cerut joi celor mai mari economii din lume să stabilească obiective climatice mai dure – inclusiv un angajament de eliminare a emisiilor lor de gaze cu efect de seră – la timp pentru summitul global privind clima, care va avea loc în noiembrie, potrivit Euractiv.

La începutul săptămânii, un raport al ONU a dezvăluit gravitatea încălzirii globale, care este periculos de aproape de a depăși limitele pe care țările au convenit că sunt necesare pentru a preveni cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

Incendiile sălbatice și inundațiile provoacă deja devastări, iar o stație de monitorizare din Sicilia a înregistrat miercuri o temperatură de 48,8 grade Celsius (119,84 ° F), despre care unii oameni de știință cred că ar putea fi cea mai mare din istoria europeană.

“Provocarea este acum să ne asigurăm la summitul de la Glasgow că toate economiile majore își asumă obiective suficient de ambițioase, măsurabile și verificabile pentru 2030 și angajamente de neutralitate climatică”,

a declarat Josep Borrell, într-o postare pe blog.

Anul acesta, UE și Statele Unite și-au stabilit obiective mai dure pentru a-și reduce emisiile până în 2030.

Președintele SUA, Joe Biden, a promis că va pune Statele Unite pe o cale către emisiile nete zero până în 2050. UE, din care fac parte 27 de țări, și-a stabilit obiectivul prin lege.

Neutralitatea climatică înseamnă a emite doar câte gaze cu efect de seră pot fi eliminate din atmosferă prin vegetație sau tehnologii absorbante de CO2.

China, India și Rusia se numără printre țările care se confruntă cu presiuni internaționale pentru a-și asuma obiective mai ambițioase la timp pentru summit-ul ONU de la Glasgow.

În calitate de economie majoră dezvoltată, Borrell a spus că UE are datoria de a fi un exemplu de urmat.

„Fiind una dintre cele mai dezvoltate zone economice din lume, suntem printre cei care emit și au emis în trecut cele mai multe gaze cu efect de seră responsabile de schimbările climatice”,

a spus el.

Luna trecută, UE a propus 13 legi pentru reducerea emisiilor din întregul bloc pentru a-și atinge obiectivul de reducere a emisiilor nete cu 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.

scroll to top