Închide

UE, precaută cu privire la plățile de vară ale fondurilor blocate către Ungaria

Avatar
hungarian parliament building, parliament of budapest, hungary

Fotografie de AttilaPergel pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ungaria a făcut progrese în ceea ce privește consolidarea garanțiilor de independență judiciară, dar “nu a ajuns încă la un rezultat final” și trebuie să își îmbunătățească acreditările democratice în alte domenii înainte de a obține fonduri de miliarde de euro din fondurile blocate ale Uniunii Europene, au declarat joi (30 martie) oficialii, potrivit Euractiv.

Patru oficiali au avertizat că nu se așteaptă ca ajutoarele pentru Ungaria din bugetul pe termen lung al blocului comunitar sau până la 15,4 miliarde de euro din stimulentul de redresare COVID al UE să înceapă să curgă în această vară.

“Progresăm bine. Ajungem la finalul discuțiilor privind etapa judiciară”, a declarat unul dintre oficiali, toți vorbind sub rezerva anonimatului. “Dar nu avem doar reformele judiciare. Există, de asemenea, o listă întreagă de reforme în domeniul corupției” necesare, inclusiv în ceea ce privește îmbunătățirea achizițiilor publice, pentru a obține banii, au spus aceștia.

În mai mult de un deceniu la putere, premierul ungar Viktor Orbán a avut numeroase conflicte dure cu UE și cu brațul său executiv, Comisia Europeană, din cauza faptului că Budapesta a restricționat drepturile homosexualilor și ale migranților, precum și că a înăsprit controlul statului asupra organizațiilor neguvernamentale, academicienilor, presei și instanțelor.

Niciun comentariu oficial din partea Budapestei sau a Comisiei nu a fost disponibil joi.

Luna trecută, negociatorul Ungariei a declarat că rezolvarea problemelor rămase cu Bruxelles-ul cu privire la reformele democratice prescrise pentru a obține fondurile de redresare ar putea dura până în vară.

“Suntem aproape acolo, nu chiar acolo, dar ne apropiem” de reformele judiciare, a declarat cel de-al doilea oficial UE, care este implicat în negocierile dintre Comisia de la Bruxelles și Budapesta.

Persoanaîn cauză a spus că îndeplinirea acestor cerințe ar deschide accesul Budapestei la fonduri de dezvoltare de până la 20 de miliarde de euro, dar este puțin probabil ca vreunul dintre acestea să fie trimis imediat.

Decalajul se datorează modului în care sunt cheltuite aceste fonduri, țările membre finanțând mai întâi proiecte pe cont propriu și abia mai târziu cerând rambursarea Comisiei. Oficialii au declarat că este puțin probabil ca Budapesta să aibă facturile pregătite pentru a le trimite chiar dacă deblochează accesul la acești bani la jumătatea anului.

Sursele au declarat că unele plăți de recuperare ar putea fi posibile în această vară, dar că, în cea mai mare parte, banii vor veni mai târziu în cursul anului, dacă Ungaria îndeplinește condițiile necesare.

Ungaria și Polonia sunt singurele membre ale UE care au rămas în urmă cu obținerea fondurilor de recuperare, pe care Comisia le-a blocat din cauza acuzațiilor că guvernele naționaliste și populiste ale acestor țări dăunează democrației și statului de drept.

Comisia blochează accesul Ungariei la fondurile de dezvoltare din cauza acelorași preocupări legate de corupție și de libertatea instanțelor.

Sub presiunea inflației ridicate de acasă, Orbán a încercat să ajungă la o înțelegere cu Bruxelles-ul în privința banilor, în timp ce se ceartă cu UE pe teme precum sprijinul acordat Ucrainei și pedepsirea Rusiei pentru invadarea vecinului său.

La 30 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat înghețarea plății fondurilor de redresare ale UE până când Ungaria va respecta 27 de “etape esențiale” legate de statul de drept și de independența sistemului judiciar.

scroll to top