UE „este alături” de fermierii africani și producătorii de alimente și oferă sprijin pentru dezvoltare, în cazul în care standardele crescute ale agriculturii ecologice europene creează bariere comerciale, potrivit unui oficial al Comisiei, citat de Euractiv.
În cadrul reuniunii șefilor de state și guvernelor ai UE și UA, UE folosește parteneriatul pentru a încuraja statele africane să adopte politicile de mediu din Green Deal-ul său.
Partea agroalimentară a acesteia, strategia Comisiei de la Farm to Fork (F2F) – care urmărește să facă sistemul alimentar european mai sustenabil printr-un set de obiective stricte – poate avea un efect de propagare asupra fermierilor africani, chiar dacă nu adoptă părți din acesta.
Fermierii africani se tem că cerințele pentru îndeplinirea acestor obiective de a-și vinde produsele în Europa ar putea deveni rapid un obstacol semnificativ în comerț.
„Nu dorim, nu putem și nu vom dori să ne impunem propriul sistem în nicio altă țară din lume”, a declarat la un eveniment recent EURACTIV, John Clarke, director pentru comerț internațional la Serviciul Agricol al Comisiei (DG AGRI).
Însă, potrivit fermierului kenyan David Ndegwa, care a vorbit la același eveniment, deși UE nu impune direct standarde cultivatorilor africani, solicitarea unor standarde mai ridicate de mediu și durabile pentru a vinde produse pe piața unică europeană duce indirect la o solicitare de conformitate.
Oficialul UE a reamintit că, totuși, toate țările din recentul summit al Națiunilor Unite privind sistemele alimentare și-au asumat mai multe angajamente pentru a îmbunătăți sustenabilitatea sistemului alimentar de la producție la consum, un concept care face cu ochiul la strategia UE F2F.
„Mergem cu toții în aceeași direcție. S-ar putea să avem moduri diferite de a ajunge acolo. Dar scopurile sunt aceleași”, a spus el.
Un alt nivel al dezbaterii a fost adăugat de una dintre principalele priorități ale președinției franceze a Consiliului UE. Și anume conceptul de reciprocitate în comerțul agricol prin introducerea de clauze oglindă în acordurile comerciale.
Reciprocitatea înseamnă că produsele alimentare importate trebuie să îndeplinească aceleași standarde de mediu pe care fermierii europeni trebuie să le respecte în temeiul Green Deal, pentru a nu le afecta competitivitatea.
„Ne ridicăm fără rușine standardele. Dacă acest lucru creează dificultăți pentru exportatorii africani, suntem alături cu sprijinul nostru pentru dezvoltare pentru a ne asigura că fermierii africani și companiile care produc pentru piața europeană pot îndeplini aceste standarde”, a asigurat Clarke de la Comisie.
Cu toate acestea, fermierii africani au subliniat că decalajul actual dintre cele două continente în agricultură este cauzat și de factori externi cărora le face față greu.
„UE este capabilă să cultive chiar și legume, în special culturi horticole în zone restrânse, în timp ce în Africa, unde culturile sunt cultivate pe câmpuri deschise, dăunătorii și bolile nu pot fi controlați în niciun alt mod în afară de intervenția chimică”, a spus fermierul kenyan Ndegwa.
El s-a referit la obiectivul ambițios de a reduce utilizarea și riscul pesticidelor în Europa până în 2030 la jumătate față de nivelul actual al UE, care ar putea avea repercusiuni asupra fermierilor africani care exportă în UE.
Dar barierele comerciale nu se limitează doar la aspectele de durabilitate. De cealaltă parte a Mediteranei, fermierii europeni sunt văzuți ca fiind mai bine organizați, chiar și în cooperative și grupuri de advocacy.
Restul decalajului este cauzat de lipsa sprijinului public pentru agricultură și de acces la piețe, afectând competitivitatea micilor fermieri africani.
„UE nu poate remedia situația de la sine – ar fi neocolonialist. Dar, în calitate de partener, putem ajuta africanii în anumite moduri să îmbunătățească productivitatea durabilă în agricultură de pe tot continentul”, a spus John Clarke de la CE.
În timp ce UE se concentrează pe durabilitate, competitivitatea este o prioritate pentru Africa.
„Fiecare fermier este în fiecare zi în competiție cu cei mai buni fermieri din lume. Dar terenul de joc nu este egal”, a declarat Theo de Jager, președintele Organizației Mondiale a Fermierilor.
Potrivit acestuia, competitivitatea este foarte mult dictată de cele mai noi tehnologii.
„Ceea ce ne dorim în parteneriatul UE-UA este un angajament mai mare de la fermier la fermier, în sensul transferului de tehnologie și al transferului de cunoștințe”, a spus el.
Oficialul UE John Clarke a fost de acord că viitorul unui sector agricol mai productiv în Africa, ca și în Europa, depinde de tehnologie, oferind cultivatorilor mai multe soluții digitale și agricultură de precizie.
„Suntem cu toții angajați nu doar într-o tranziție verde, ci și într-o tranziție digitală, atât în Europa, cât și cu partenerii noștri, și în special Africa, care are prioritate”, a spus el.
El a amintit că proiectul emblematic de cercetare al UE, Horizon Europe, a alocat mai mult de 1 miliard de euro pentru a căuta modalități de îmbunătățire durabilă a producției folosind tehnici inovatoare – iar aceste fonduri sunt disponibile și pentru Africa.